ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναγερμός για τα κεφάλαια που θα μπουν στα τραπεζικά μετοχολόγια

Συναγερμός για τα κεφάλαια που θα μπουν στα τραπεζικά μετοχολόγια

Ο συναγερμός έχει χτυπήσει προ πολλού και πλέον είναι εκκωφαντικός.

Ο λόγος αφορά στον κίνδυνο που έχουν διαπιστώσει τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδας όσο και από το υπουργείο Οικονομικών, να εισχωρήσουν στα μετοχικά κεφάλαια των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης κεφάλαια, στο πλαίσιο των αυξήσεων που θα γίνουν για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες ανακεφαλαιοποιήσεις.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης έφτασε στο σημείο να θεωρήσει σκόπιμο, πλέον, να ενημερώσει τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, καθώς φαίνεται ότι οι πληροφορίες που φτάνουν στο γραφείο του μόνο καθησυχαστικές δεν μπορούν να θεωρηθούν.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης ρευστού, στη διαδικασία θέλουν να παρεισφρήσουν για να καλύψουν τα κενά, κεφάλαια τα οποία ανήκουν σε funds τα οποία κανείς δεν γνωρίζει «από πού έρχονται και που πάνε».

Με άλλα λόγια, εκφράζονται φόβοι μήπως τίθεται ακόμα και θέμα «πλυντηρίου», γεγονός το οποίο θα ήταν καταστροφικό για το σύστημα. Γι αυτό και οι αρμόδιες αρχές προειδοποιούν και σπεύδουν να πάρουν μέτρα για να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη.

Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενο τους, ενδεχομένως επειδή η αναζήτηση τους δεν έχει ολοκληρωθεί. Το γεγονός όμως ότι ενημερώθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός για το ζήτημα μαρτυρά την κρισιμότητα του.

Ωστόσο, και οι τράπεζες με κάποιον τρόπο θα πρέπει να καλύψουν το τουλάχιστον 10% των επικείμενων αυξήσεων με ιδιωτικά κεφάλαια, για να μην καταλήξουν εξ ολοκλήρου κρατικές. Η διελκυστίνδα λοιπόν είναι πολύ περίεργη και ο γρίφος εξαιρετικά δύσκολος να λυθεί. Γι αυτό κι όλοι παρακολουθούν τις εξελίξεις από το συγκεκριμένο μέτωπο με πολύ μεγάλη προσοχή.