ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκτακτο χριστουγεννιάτικο μέρισμα: Ποιοι θα λάβουν τον μποναμά των 900 ευρώ

Έκτακτο μέρισμα: Ποιοι θα λάβουν Χριστουγεννιάτικο μποναμά έως 900 ευρώ

Έκτακτο Μέρισμα: Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα λάβουν Χριστουγεννιάτικό δώρο - Ποιοι θα πάρουν έως και 900 ευρώ. 

Το επόμενο διάστημα αναμένονται οι τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης για το ποιοι και πόσα θα πάρουν ως κοινωνικό μέρισμα τα Χριστούγεννα. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται παράλληλα με το κειμένου του προϋπολογισμού για το 2022, που θα κατατεθεί το αργότερο έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, η κυβέρνηση εξετάζει τη χορήγησή μερίσματος μέσα στις γιορτές στους χαμηλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη κάτω από 1.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη κοινωνικό ομάδα αποτελείται από περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους και δεν έλαβαν αναδρομικά ποσά.

Επιπλέον σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την οικονομική ενίσχυση είναι πολύ πιθανό να λάβουν οι υγειονομικοί οι οποίοι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δίνουν «μάχη» με την πανδημία και οι μακροχρόνια άνεργοι.

Το μόνο που έχει «κλειδώσει» έως τώρα είναι ότι θα δοθεί διπλάσιο ποσό στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Οικονομική βοήθεια ύψους έως και 900 ευρώ σε περισσότερα από 280.000 νοικοκυριά

Υπενθυμίζουμε πως από το βήμα της ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει ότι στο τέλος του 2021 σε όλους τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ) θα καταβληθεί το διπλάσιο ποσό, το οποίο θα φθάνει έως και τα 900 ευρώ.

Έτσι, διπλό βοήθημα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν όλοι οι δικαιούχοι στο τέλος του χρόνου. Το κόστος του εν λόγω μέτρου είναι 64 εκατ. ευρώ και θα βοηθήσει σημαντικά νοικοκυριά που είναι στο φάσμα της ακραίας φτώχειας.

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Υπενθυμίζεται πως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που καταβάλει ο ΟΠΕΚΑ την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα που δίνεται σε περίπου 273.000 ευάλωτα νοικοκυριά (482.335 ευάλωτους πολίτες).

Αποτελεί ένα αναγκαίο δίχτυ προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φτώχειας και την αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

α) την εισοδηματική ενίσχυση,

β) τη διασύνδεση με υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης, και

γ) τη διασύνδεση με υπηρεσίες ενεργοποίησης που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική επανένταξη.

Ποιες θεωρούνται ωφελούμενες ομάδες

α. Μονοπρόσωπο νοικοκυριό:

κάθε ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

β. Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη.

Στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται:

1) φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και

2) τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.

γ. Άστεγοι: τα άτομα που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας ή κάνουν χρήση Υπνωτηρίων που λειτουργούν στους Δήμους, δύναται να είναι δικαιούχοι του προγράμματος. Η διαπίστωση της έλλειψης στέγης δεν δύναται να τεκμηριωθεί μόνο μέσω του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ΕΔΩ

Η πληρωμή θα γίνει όπως γίνεται κάθε μήνα με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δηλαδή μισό ποσό στη προπληρωμένη κάρτα και μισό μετρητά.

Ως ανώτατο όριο του εγγυημένου ποσού ορίζονται τα 900 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Έτσι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις στις 30 Δεκεμβρίου κάποιος που παίρνει σήμερα 200 ευρώ θα πάρει 400 ευρώ ενώ οι δικαιούχοι που λαμβάνουν 900 ευρώ θα πάρουν τα διπλάσια δηλ. 1.800 ευρώ.

Όποια μέτρα και να ληφθούν πολύ δύσκολα θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.