ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι συνολικές δαπάνες της ΕΕ ανήλθαν σε 173,3 δισ. ευρώ το 2020

Οι συνολικές δαπάνες της ΕΕ ανήλθαν σε 173,3 δισ. ευρώ το 2020
Christian Lue on Unsplash

​Κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο υποβάλλει σε έλεγχο τα σκέλη των εσόδων και των δαπανών του προϋπολογισμού της ΕΕ και διατυπώνει γνώμη σχετικά με την αξιοπιστία των ετήσιων λογαριασμών, καθώς και σχετικά με τη συμμόρφωση των εσόδων και των δαπανών με τις νομικές και κανονιστικές διατάξεις.

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο είναι θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο εξωτερικός ελεγκτής των οικονομικών της. Με την ιδιότητα αυτή, ενεργεί ως ο ανεξάρτητος θεματοφύλακας των οικονομικών συμφερόντων όλων των πολιτών της ΕΕ, συμβάλλοντας ιδίως στη βελτίωση της δημοσιονομικής της διαχείρισης.

Η διασφάλιση της ορθής εκτέλεσης των δαπανών του προϋπολογισμού αποτελεί πρωτίστως αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από κοινού με τα άλλα θεσμικά και λοιπά όργανα της ΕΕ. Ωστόσο, για τα δύο τρίτα περίπου των δαπανών –ως επί το πλείστον στους τομείς των φυσικών πόρων και της συνοχής– η αρμοδιότητα αυτή επιμερίζεται με τα κράτη μέλη.

Οι συνολικές δαπάνες της ΕΕ ανήλθαν σε 173,3 δισ. ευρώ το 2020, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,1% του συνδυασμένου ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος των 27 κρατών μελών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο προϋπολογισμός της ΕΕ εγκρίνεται ετησίως –στο πλαίσιο ενός επταετούς πλαισίου– από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Το προηγούμενο έτος, το 2020, ήταν το τελευταίο πριν από την έναρξη του νέου πολυετούς πλαισίου.

Αν και από την 1η Φεβρουαρίου 2020, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποτελεί πλέον κράτος μέλος της ΕΕ κατόπιν της συμφωνίας που συνομολογήθηκε μεταξύ των δύο μερών σχετικά με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας, το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύθηκε να εκπληρώσει όλες τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις που υπείχε δυνάμει των προηγούμενων πολυετών δημοσιονομικών πλαισίων και οι οποίες απορρέουν από την ιδιότητά του ως μέλους της ΕΕ. Έτσι, κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, η οποία έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2020, το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολούθησε να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της ΕΕ και να ωφελείται από αυτόν, ως εάν ήταν κράτος μέλος.