ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις από «χρυσάφι» για τα στελέχη της ΕΕ – Διπλάσια η συνταξιοδοτική υποχρέωση μέσα σε 6 χρόνια

Συντάξεις από «χρυσάφι» για τα στελέχη της ΕΕ
Συντάξεις από «χρυσάφι» για τα στελέχη της ΕΕ
European Union

Ανησυχητικές αναφορές για τις επιβαρύνσεις που σηκώνουν τα κράτη μέλη για τις συνταξιοδοτικές παροχές των εργαζομένων την  ΕΕ εμπεριέχει έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στο τέλος του 2020, ο ισολογισμός της ΕΕ περιελάμβανε υποχρέωση ύψους 116 δισ. ευρώ για συντάξεις και λοιπές παροχές προς το προσωπικό, η οποία αντιστοιχεί σε περισσότερο από το ένα τρίτο των συνολικών υποχρεώσεων για το 2020, που ανέρχονται σε 313,5 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της υποχρέωσης για συντάξεις και λοιπές παροχές προς το προσωπικό, ανερχόμενο σε 100,7 δισ. ευρώ, αφορά το συνταξιοδοτικό καθεστώς των μόνιμων υπαλλήλων και του λοιπού προσωπικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Pension Scheme of European Officials, PSEO).

Η υποχρέωση που έχει εγγραφεί στους λογαριασμούς αποτελεί εκτίμηση της τρέχουσας αξίας των αναμενόμενων μελλοντικών πληρωμών που θα πρέπει να καταβάλει η ΕΕ, προκειμένου να τακτοποιήσει τις συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις της.

Οι παροχές που προβλέπονται στο συνταξιοδοτικό καθεστώς βαρύνουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Μολονότι η ΕΕ δεν έχει συστήσει ειδικό συνταξιοδοτικό ταμείο για την κάλυψη των μελλοντικών συνταξιοδοτικών υποχρεώσεών της, τα κράτη μέλη εγγυώνται από κοινού την καταβολή αυτών των παροχών, ενώ οι υπάλληλοι εισφέρουν το ένα τρίτο του κόστους χρηματοδότησης του καθεστώτος αυτού.

Η Eurostat υπολογίζει αυτή την υποχρέωση ετησίως για λογαριασμό του υπολόγου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χρησιμοποιώντας, αφενός, παραμέτρους, όπως η πυραμίδα ηλικιών και το προσδόκιμο επιβίωσης των υπαλλήλων της ΕΕ, και, αφετέρου, παραδοχές σχετικά με τις μελλοντικές οικονομικές συνθήκες. Αυτές οι παράμετροι και παραδοχές εκτιμώνται επίσης από τους αναλογιστές της Επιτροπής.

Η αύξηση της συνταξιοδοτικής υποχρέωσης το 2020 οφείλεται κυρίως στη μείωση του ονομαστικού προεξοφλητικού επιτοκίου, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζεται από τη μείωση των επιτοκίων παγκοσμίως. Πρόκειται για τον παράγοντα που συμβάλλει περισσότερο στην κατά 98 % αύξηση της συνταξιοδοτικής υποχρέωσης μεταξύ 2014 και 2020, η οποία από 50,9 δισ. ευρώ ανήλθε σε 100,7 δισ. ευρώ.

Ο δεύτερος σε σημασία παράγοντας που καθορίζει την υποχρέωση για τις συντάξεις και τις λοιπές παροχές προς το προσωπικό είναι η εκτιμώμενη υποχρέωση της ΕΕ στο κοινό σύστημα ασφάλισης κατά των κινδύνων ασθενείας (Joint Sickness Insurance Scheme, JSIS), η οποία, στο τέλος του 2020, ανερχόταν σε 12,9 δισ. ευρώ. Η υποχρέωση αυτή αφορά στις δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των υπαλλήλων της ΕΕ, που τους καταβάλλονται μετά την έξοδό τους από την υπηρεσία (κατόπιν της αφαίρεσης των εισφορών τους).