ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Καρυές Επενδυτική, οι «μετασχηματίστριες» και τα πολύτιμα assets

Η Καρυές Επενδυτική, οι «μετασχηματίστριες» και τα πολύτιμα assets

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η Καρυές Επενδυτική

Μια ενδιαφέρουσα είδηση είχαμε χθες από την Κύπρο. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου ζήτησε την αναστολή της διαπραγμάτευσης των τίτλων της εταιρείας Καρυές Επενδυτική Δημόσια Εταιρεία Λτδ. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου κατέληξε στην απόφαση αυτή απόφαση καθότι η Καρυές Επενδυτική, δεν έχει επανειλημμένα συμμορφωθεί, με την υποχρέωση της για δημοσιοποίηση της ετήσιας οικονομικής έκθεσής της για το 2020, αλλά ούτε με την υποχρέωση για δημοσιοποίηση της ετήσιας οικονομικής έκθεσης του πρώτου εξαμήνου 2021. Η εποπτική Αρχή ζήτησε την αναστολή της διαπραγμάτευσης των τίτλων της Καρυές Επενδυτική από την 26η Οκτωβρίου 2021 μέχρι τη συμμόρφωσή της και το αργότερο μέχρι την 25η Ιανουαρίου 2022. Μάλιστα, η αναστολή αυτή είναι η δεύτερη που επιβάλει στην Καρυές Επενδυτική μετά τις 24 Αυγούστου. Γιατί ασχολούμαστε με τις Καρυές ; Διότι η εταιρεία έχει μια ιστορία 22 ετών και η μετοχική της σύνθεση δεν μπορεί να δικαιολογήσει το πως η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν είναι τυπική με τις υποχρεώσεις της. Βλέπετε το 50,46% των μετοχών της Καρυές Επενδυτική ανήκει στην Eurobank Bulgaria AD (Postbank), το 39,10% στην 7Q Financial Services Ltd, το 8,54% στην Clearstream Banking και το 1,90% το κατέχουν επενδυτές στην ελεύθερη διασπορά.

Οι «μετασχηματίστριες»

Πηγές με γνώση των εσωτερικών διεργασιών στην Alpha Bank μας ενημερώνουν πως οι «μετοχές» τριών συγκεκριμένων στελεχών είναι εξαιρετικά ανεβασμένες αυτή την περίοδο. Πρόκειται για την Γενική Διευθύντρια - Chief Transformation Officer της Alpha Bank Αναστασία Σακελλαρίου, για την Φραγκίσκη Μελίσσα, Εντεταλμένη Γενική Διευθύντρια - Chief Human Resources Officer και την Πέννυ Σπηλιωτοπούλου, Διευθύντρια Ανάλυσης και Διαχείρισης Αποδοτικότητας του πιστωτικού ιδρύματος. Βλέπετε και οι τρεις κυρίες είχαν σημαντική συνεισφορά στην κατάρτιση του προγράμματος μετασχηματισμού που τρέχει η διοίκηση της Alpha Bank, υπό τον CEO Βασίλη Ψάλτη με ορίζοντα το 2023. Το πρόγραμμα μετασχηματισμού «the alpha blueprint» επικεντρώνει σε τρία βασικά μέτωπα: στην πελατοκεντρική ανάπτυξη, στη βελτίωση του λειτουργικού μοντέλου και στην ενίσχυση της οργανωτικής αποτελεσματικότητας. Κάθε μία από τις προαναφερόμενες κυρίες είχε και έχει ειδικό ρόλο, ώστε στον τομέα ευθύνης τους, ο μετασχηματισμός να τεθεί σε στέρεες βάσεις.

Η τηλεργασία και η εθελουσία

To γεγονός ότι η Alpha Bank είναι «καλοκουρδισμένη» προκύπτει και από μια πρόσφατη εξέλιξη. Στις 6 Οκτωβρίου ξέσπασε φωτιά σε υπόγειο χώρο του κεντρικού κτηρίου της Alpha Bank στην οδό Σταδίου. Οι ζημιές δεν ήταν τεράστιες, αλλά ούτε μικρές. Ωστόσο, λόγω των ελέγχων στατικότητας, των επισκευών και της απαραίτητης αναμόρφωσης του χώρου, ζητήθηκε από τους 600 περίπου υπαλλήλους που εργάζονται στο κτήριο να εργασθούν με τηλεργασία. Αυτό και έκαναν. Και είναι πλέον τόσο μεγάλη η εξοικείωση με τον συγκεκριμένο τρόπο εργασίας, που τα πάντα τρέχουν ρολόι. Παράλληλα, η τηλεργασία δίνει σε κάποιους χρόνο για σκέψη. Τι εννοούμε; Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Alpha Bank γνώρισε μεγάλη επιτυχία και έτυχε ευρείας αποδοχής. Ωστόσο, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, ενδιαφέρον εξέφρασαν και στελέχη που η τράπεζα θεώρει πολύτιμα assets και δεν θέλει να αποχωρήσουν. Στα στελέχη αυτά η τράπεζα ζητά να παραμείνουν και μάλιστα τους κάνει και αντιπροτάσεις, γνωρίζοντας πως χωρίς προοπτική το «brain drain» δεν μπορεί να αναχαιτισθεί.

Εκ παραδρομής

Αναγνώστης μας – εκ των πλέον πιστών – μας υπέδειξε χθες με ευγένεια ένας λάθος μας. Εκ παραδρομής στη χθεσινή μας στήλη αναφέραμε πως ο Βασίλης Καρατζάς, παραιτηθείς τον Ιούνιο από ανεξάρτητο µη εκτελεστικό µέλος του ∆Σ του Χρηματιστηρίου Αθηνών , έχει την ιδιότητα του δικηγόρου. Το ορθό είναι πως, ο Βασίλης Καρατζάς, γιος του αείμνηστου Θόδωρου Καρατζά, του αναμορφωτή της Εθνικής Τραπέζης και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, είναι οικονομολόγος. Και όσοι δεν το γνωρίζουν από το 2015 «τρέχει» την Levant Partners Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων, η οποία είναι διαχειρίστρια του επενδυτικού κεφαλαίου GFM LEVANT FUND FUND που εν μέσω πανδημίας έχει πάει εξαιρετικά.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.