ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο σφυρί η βίλα χρηματιστή στη Μύκονο, ο Αυστραλός εκκαθαριστής και το δίκαιο που έγινε πράξη

Στο σφυρί η βίλα χρηματιστή στη Μύκονο, ο Αυστραλός εκκαθαριστής και το δίκαιο που έγινε πράξη

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Στο σφυρί η βίλα Σάρρου

Για όσους δεν το γνωρίζουν η Σάρρος Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, η χρηματιστηριακή εταιρεία του Νίκου Σάρρου, μια από τις πλέον παλαιές χρηματιστηριακές της Σοφοκλέους (είχε ιδρυθεί από τον χρηματιστή Αιχμαλωτίδη) έχει βάλει λουκέτο από το 2015. Ωστόσο, τα οικονομικά προβλήματα για τον πρώην χρηματιστή είχαν ξεκινήσει αρκετά χρόνια νωρίτερα και τον είχαν οδηγήσει σε μεγάλο δανεισμό. Ένα από τα δάνεια που είχε λάβει, ύψους 3 εκατ. ευρώ, είχε δοθεί από την Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος, τότε θυγατρική της Cyprus Popular Βank, η οποία το 2013 περιήλθε στην Τράπεζα Πειραιώς. Το δάνειο δεν πληρώθηκε και ξεκίνησαν οι κατασχέσεις. Ένα από τα ακίνητα του Σάρρου που κατασχέθηκε είναι και μια βίλα στη Μύκονο. Το ακίνητο αυτό βρίσκεται στο ακρωτήρι του Δράπανου μέσα σε έκταση 5 στρεμμάτων. Σήμερα θα βγει στο σφυρί με επισπεύδουσα την Intrum Hellas και με τιμή πρώτης προσφοράς το ποσό των 3,25 εκατ. ευρώ.

Γκάζι στις επιστροφές φόρων

Ως Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ο Γιώργος Πιτσιλής έχει δώσει πολύ μεγάλο βάρος στο να καταβάλλονται στην ώρα τους οι επιστροφές φόρου. Η βούλησή του αυτή αποτυπώθηκε και σε μια νέα πρωτοβουλία. Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μετονόμασε προ ημερών τη Διεύθυνση Εισπράξεων της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης σε Διεύθυνση Εισπράξεων και Επιστροφών (ΔΕΕ) και ανακαθόρισε τους επιχειρησιακούς στόχους και τις αρμοδιότητες του Δ’ Τμήματος Λογιστικής Τακτοποίησης, Στόχευσης και Παρακολούθησης Εσόδων και Επιστροφών της ΔΕΕ. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι αφενός να διασφαλιστεί η εμπρόθεσμη καταβολή των επιστροφών φόρων, αφετέρου η αποτελεσματικότερη εποπτεία και συντονισμός των αρμόδιων για τις επιστροφές υπηρεσιών (ΔΟΥ και Ελεγκτικά Κέντρα).

Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη

Τον Μάρτιο που μας πέρασε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Χρήστος Γκόκας είχε καταθέσει μια αναλυτική αναφορά προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, με την οποία τoν ενημέρωνε για τις διαμαρτυρίες κατοίκων των κοινοτήτων Αγνάντων – Κτιστάδων του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, για το ζήτημα της μεταφοράς της φορολογικής τους έδρας από τα Ιωάννινα στην Άρτα. Η αγανάκτηση τους ήταν δικαιολογημένη, καθώς παρά το γεγονός ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι και επαγγελματίες στην Περιφέρεια Άρτας, φορολογικά υπάχθηκαν στη ΔΟΥ Ιωαννίνων, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην διεκπεραίωση προσωπικών τους υποθέσεων όπως, μεταβιβάσεις ακινήτων και οχημάτων, προσβάσεις σε δημόσιες υπηρεσίες , δικαστήρια, κ.α.. Επιπλέον, λόγω της πανδημίας και της απαγόρευσης της μετακίνησης ανάμεσα σε νομούς αντιμετώπισαν τους τελευταίους μήνες και πρόσθετα προβλήματα. Ως πρακτικό πνεύμα ο κ. Σταϊκούρας αντιλήφθηκε το πρόβλημα και ήλθε σε συνεννόηση με το Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή. Έτσι, μεταφέρθηκε η κατά τόπον αρμοδιότητα των Τοπικών Κοινοτήτων Αγνάντων και Κτιστάδων της Δημοτικής Κοινότητας Αγνάντων του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, από τη ΔΟΥ Ιωαννίνωνnστη ΔΟΥ Άρτας και οι αρμοδιότητες των Τμημάτων «Ελέγχων» και του Τμήματος «Δικαστικό και Νομικής Υποστήριξης» από τη ΔΟΥ Ιωαννίνων, στη ΔΟΥ Πρέβεζας. «Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη», που θα έλεγε και ο καταγόμενος από το Αθαμάνιο Άρτας Αλέξης Τσίπρας.

Τροποποίηση καταστατικού

Προ δεκαημέρου, στις 19.10.2021, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέδωσε απόφαση για την Alpha Bank (ECB-SSM-2021-GRALP-10) δίδοντας το «πράσινο φως» στην τράπεζα, αφενός για να μειώσει τα ίδια κεφάλαια της, αφετέρου για να συνεισφέρει τις Mezzanine και Junior ομολογίες της τιτλοποίησης Cosmos σε θυγατρική εταιρεία και στη συνέχεια να διανείμει σε είδος τις μετοχές της θυγατρικής αυτής εταιρείας στους μετόχους της. Η απόφαση προβλέπει πως η μείωση των ιδίων κεφαλαίων ύψους έως και 10,8 εκατ. ευρώ, θα γίνει σε ατομικό επίπεδο μέσω της μείωσης των κοινών μετοχών που εξέδωσε η Alpha Bank στις 19 Απριλίου 2021. Η δε απόφαση για τη διανομή των Mezzanine και Junior ομολογιών της τιτλοποίησης Cosmos ήταν διαδικαστικά επιβεβλημένη, καθώς η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός των επομένων εβδομάδων. Ως όφειλε, μετά την απόφαση της ΕΚΤ, η Alpha Bank προχώρησε στις αντίστοιχες προσαρμογές και στο καταστατικό της.

Επίσκεψη στην Ξάνθη

Η McGrathNicol, η αυστραλιανή φίρμα που έχει αναλάβει το ρόλο του εκκαθαριστή του Ομίλου Forum, ιδιοκτησίας του Βασίλη Παπαδημητρίου ή κατά κόσμο Bill Papas, που εμπλέκεται σε σκάνδαλο εξαπάτησης τραπεζών ύψους 500 εκατ. δολαρίων στην Αυστραλία, αναμένεται να επισκεφθεί σύντομα την Ελλάδα και την Ξάνθη. Οι εκκαθαριστές έχουν ήδη εντοπίσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια που ο Βασίλης Παπαδημητρίου, ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ξάνθης, έκρυψε σε υπεράκτιες και μη επιχειρήσεις στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και τα οποία μπορούν να ανακτηθούν προς όφελος των πιστωτών που εξαπατήθηκαν και κυρίως της αυστραλιανής τράπεζας Westpac που είναι το μεγαλύτερο θύμα της απάτης. Μεταξύ άλλων η McGrathNicol εκτιμά πως μπορεί να αποκτήσει τον έλεγχο της Mazcon ΙΚΕ, της ελληνικής εταιρεία που είναι σήμερα ο βασικός μέτοχος της ΠΑΕ Ξάνθης. Αν και ο Παπαδημητρίου δήλωσε στην κατάθεσή του στις αρχές της Αυστραλίας πως έχει πουλήσει τις μετοχές του στην Mazcon, ωστόσο, στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο εξακολουθεί να εμφανίζεται ως ο κάτοχος του 99% των μετοχών της , τις οποίες απέκτησε καταβάλλοντάς 8,6 εκατ. ευρώ! Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση του Bill Papas θα έχει επεισόδια, καθώς το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης εις βάρος του και έχει ζητήσει την έκδοσή του από την Ελλάδα…

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.