ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το 25% των επενδύσεων υλοποιείται από ξένες επιχειρήσεις

Το 25% των επενδύσεων υλοποιείται από ξένες επιχειρήσεις
Το 25% των επενδύσεων υλοποιείται από ξένες επιχειρήσεις
INTIME

Αυξάνονται συνεχώς οι ξένες επιχειρήσεις που επιλέγουν την Ελλάδα για να αναπτύξουν μέρος των δραστηριοτήτων τους. Αυτό προκύπτει από πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής στην Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προσελκύουν οι κλάδοι του λιανικού και χονδρικού εμπορίου, της μεταποιητικής βιομηχανίας, της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και του τουρισμού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα στη χώρα μας δραστηριοποιούνται 3.406 αλλοδαπές επιχειρήσεις (στοιχεία 2019), αντιπροσωπεύοντας το 0,5% του συνόλου των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα από 0,4% που ήταν το 2018 ενώ πραγματοποιούν πωλήσεις 48 δισ. ευρώ, τζίρος που αντιστοιχεί στο 18% του συνολικού κύκλου εργασιών που πραγματοποιεί το σύνολο των επιχειρήσεων στην ελληνική αγορά.

Οι επιχειρήσεις αυτές πραγματοποίησαν ακαθάριστες επενδύσεις ύψους 1,67 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 25,3% του συνόλου των επενδύσεων, ενώ δαπάνησαν 6,2 δισ. ευρώ για αμοιβές προσωπικού, ποσό που αντιστοιχεί στο 18,9% των συνολικών δαπανών για αμοιβές των εργαζομένων από τις επιχειρήσεις.

Οι πέντε κυριότερες χώρες στις οποίες εδρεύουν ελέγχουσες θεσμικές μονάδες των ξένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είναι η Κύπρος με ποσοστό 42,8% (1.457 επιχειρήσεις), το Ηνωμένο Βασίλειο με ποσοστό 7,6% (258 επιχειρήσεις), η Ολλανδία με ποσοστό 6,2% (212 επιχειρήσεις), η Γερμανία με ποσοστό 5,5% (188 επιχειρήσεις) και το Λουξεμβούργο με ποσοστό 4,9% (167 επιχειρήσεις).

Παρά το γεγονός ότι η πανδημία λειτούργησε ανασταλτικά διεθνώς για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων η Ελλάδα δείχνει να συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον. Τα συμπεράσματα της έρευνας της ΕΥ, Attractiveness Survey Ελλάδα 2021, είναι ενθαρρυντικά για την προσέλευση επενδύσεων στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα καθώς δείχνουν ότι μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας που δημιούργησε η πανδημία, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 77% το 2020, σε μια χρονιά που πανευρωπαϊκά είχαν μειωθεί κατά 13%, ενώ η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στους δέκα ελκυστικότερους επενδυτικούς προορισμούς της Ευρώπης.

Οι ξένοι επιχειρηματίες εκτιμούν ότι η ελκυστικότητα της χώρας βελτιώθηκε τον τελευταίο χρόνο (62%), αναμένουν περαιτέρω βελτίωσή της στην επόμενη τριετία (75%) και επισημαίνουν ότι η Ελλάδα σήμερα εφαρμόζει μια πολιτική ελκυστικότητας που προσελκύει παγκόσμιους επενδυτές (71%). Μάλιστα μία στις τρεις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνει ότι σχεδιάζει να αναπτύξει ή να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα κατά τον επόμενο χρόνο.