ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fed: Ξεκινά το tapering το Νοέμβριο

Το 2022 αντί για το 2023 βλέπει την πρώτη αύξηση επιτοκίων η Fed
Το 2022 αντί για το 2023 βλέπει την πρώτη αύξηση επιτοκίων η Fed
Pixabay

Η  Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αρχίσει την περιστολή των μηνιαίων αγορών ομολόγων 120 δισ. δολαρίων από τον Νοέμβριο με στόχο τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης το 2022, αλλά επέμεινε στην πεποίθηση ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι παροδικός και δεν θα απαιτηθεί άμεσα αύξηση επιτοκίων.

Οι αξιωματούχοι της Fed αποφάσισαν να διατηρήσουν τα επιτόκια στο επίπεδο του 0 με 0,25%.

Η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Η Fed επισήμανε ότι τα προβλήματα στην παγκόσμια προσφορά ενισχύουν τα πληθωριστικά ρίσκα, λέγοντας ότι οι παράγοντες αυτοί αναμένεται να είναι παροδικοί αλλά θα πρέπει να μετριαστούν για να υπάρξει πτώση στον πληθωρισμό. Remaining

Η Fed ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε μείωση των αγορών ομολόγων κατά 15 δισ. τον μήνα «υπό το φως της σημαντικής περαιτέρω προόδου που έχει καταγράψει η οικονομία».

«Η Επιτροπή κρίνει ότι ανάλογες μειώσεις στον ρυθμό των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού θα είναι κατάλληλες κάθε μήνα, αλλά είναι έτοιμη να προσαρμόσει τον ρυθμό των αγορών αν αυτό απαιτείται από αλλαγές στο οικονομικό outlook» σημειώνεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα.