ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Απεριόριστη» η ευθύνη των ομόρρυθμων εταίρων για τα χρέη της εταιρείας τους

«Απεριόριστη» η ευθύνη των ομόρρυθμων εταίρων για τα χρέη της εταιρείας τους
INTIME

Η προσωπική ευθύνη των ομόρρυθμων εταίρων για φορολογικές οφειλές των προσωπικών εταιρειών στις οποίες συμμετέχουν είναι μεγαλύτερη της ευθύνης των στελεχών που διοικούν νομικά πρόσωπα.

Κατά κανόνα, τα στελέχη εταιρειών ευθύνονται προσωπικά και αλληλέγγυα για την πληρωμή ορισμένων φορολογικών οφειλών των νομικών προσώπων που διοικούν εφόσον, μεταξύ άλλων, οι συγκεκριμένες οφειλές κατέστησαν ληξιπρόθεσμες κατά τη διάρκεια της θητείας τους ή, σε περίπτωση που οι οφειλές διαπιστώθηκαν μετά από φορολογικό έλεγχο, ευθύνονται μόνο εφόσον βρίσκονταν στη διοίκηση των εταιρειών κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους το οποίο αυτές αφορούν.

Ωστόσο, η εν λόγω ρύθμιση δεν εφαρμόζεται στους ομόρρυθμους εταίρους ομόρρυθμων ή ετερόρρυθμων εταιρειών καθώς τα καθήκοντά τους δεν περιορίζονται στη διαχείριση και εκπροσώπηση.

Σε ό,τι αφορά την ευθύνη των ομόρρυθμων εταίρων ομόρρυθμων ή ετερόρρυθμων εταιρειών, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του ν.4072/2012, οι οποίες προβλέπουν απεριόριστη και εις ολόκληρον ευθύνη των ομόρρυθμων εταίρων για τα χρέη της εταιρείας ως προς κάθε πιστωτή, επομένως και ως προς το Δημόσιο.

Ως εκ τούτου, ευθύνονται απεριόριστα και εις ολόκληρον για τυχόν φορολογικές οφειλές των εταιρειών προς κάθε πιστωτή ανεξαρτήτως του χρονικού διαστήματος στο οποίο αυτές διαπιστώθηκαν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Θεοφάνους: «Είδα τη μητέρα του Παντελίδη πάνω από το μνήμα να καταριέται εμένα και τα παιδιά μου»

Η Βίκυ Σταμάτη άλλαξε το επώνυμό της

Καιρός – Αρναούτογλου: Μεγάλο καιρικό σασπένς από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά