ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Η επιδότηση ρεύματος θα φανεί στον επόμενο εκκαθαριστικό λογαριασμό

Ο υπουργός Ενεργείας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.
Ο υπουργός Ενεργείας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.
INTIME

Στην αποσαφήνιση πως η επιδότηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα αρχίσει να φαίνεται στους επόμενους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς οι οποίοι θα ξεκινήσουν να εκδίδονται από το τέλος Νοεμβρίου προχώρησε σήμερα ο υπουργός Ενεργείας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.

Η επιδότηση θα ανέρχεται για κατανάλωση 300 kWh τον μήνα, στα 9 ευρώ τον Σεπτέμβριο, στα 19 για τον Οκτώβριο και στα 39 ευρώ για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Η ρήτρα αναπροσαρμογής που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές με μέση κατανάλωση 300 kWh τον μήνα θα είναι 45 ευρώ, άρα η επιδότηση από το κράτος θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της επιβάρυνσης.

Ο κ. Σκρέκας διαβεβαίωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 πως αν οι αυξημένες τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια συνεχιστούν, η Κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να επιδοτεί τους καταναλωτές, αλλά δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί ολόκληρο το ποσό της επιβάρυνσης των καταναλωτών. Ο ίδιος έκανε γνωστό, πως τις επόμενες μέρες θα λειτουργήσει ένας πενταψήφιος αριθμός έκτακτης ανάγκης τον οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν ευάλωτα νοικοκυριά σε περίπτωση που τους κοπεί το ρεύμα λόγω οφειλών, προκειμένου να γίνεται άμεση επανασύνδεση.

Δεδομένου ότι σχεδόν το σύνολο των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας υπάγονται σε κυμαινόμενα τιμολόγια τα οποία διαθέτουν ρήτρες αναπροσαρμογής που μεταφέρουν το κόστος των αυξήσεων στη χονδρεμπορική αγορά στους τελικούς πελάτες, η εκτόξευση του κόστους ενέργειας κατά το τρέχον έτος έχει ήδη αποτυπωθεί στους λογαριασμούς και θα συνεχίσει να αποτυπώνεται εντονότερα στους επόμενους.

Πέρα από τις επιδοτήσεις στα τιμολόγια αποφασίστηκε και «πάγωμα» των τελών χρήσης δικτύου για Νοέμβριο και Δεκέμβριο για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου ενώ για τις επιχειρήσεις (βιομηχανικές χρήσεις χαμηλής και μέσης τάσης και άλλες χρήσεις μέσης τάσης) ανακοινώθηκε η αναστολή της πληρωμής των χρεώσεων ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας) για το πεντάμηνο Νοεμβρίου 2021 - Μαρτίου 2022.