ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Έλληνες χάνουμε κι οι Γερμανοί... κερδίζουν

Οι Έλληνες χάνουμε κι οι Γερμανοί... κερδίζουν

Ωφελημένοι είναι οι Γερμανοί από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, που έχει πλήξει την Ελλάδα και μεταδίδεται με γοργούς ρυθμούς από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου στις χώρες του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης.

Πολλάκις οι Γερμανοί πολίτες μιλούν απαξιωτικά για τους Έλληνες, κάνοντας λόγο για «τεμπέληδες» που συντηρούνται με «δικά τους χρήματα», επηρεασμένοι από το κλίμα λαϊκισμού που δημιουργούν μέσα ενημέρωσης και κέντρα εξουσίας στη χώρα τους. Όμως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική...

Όσο ο ευρωπαϊκός Νότος βυθίζεται ακόμη πιο βαθιά στην κρίση, η ευημερία στη Γερμανία κυριαρχεί.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ένας άνεργος στο Ουλμ λάμβανε για ένα χρόνο ως μηνιαίο επίδομα το 70% του πρότερου μισθού του, ενώ λίγο καιρό αργότερα βρήκε δουλειά με 2.700 ευρώ μηνιαίως. «Όταν είσαι άνεργος, οι Γερμανοί βλέπουν στο πρόσωπό σου ένα τεμπέλη», δήλωσε ο Άντι Φούτσνερ στην εφημερίδα.

Στη Γερμανία, τα ποσοστά ανεργίας έχουν υποχωρήσει κάτω από το 7%. Την ίδια ώρα, ο Ευρωπαϊκός Νότος βυθίζεται στην ύφεση, αλλά η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να έχει ρυθμό ανάπτυξης 0,4% το 2012.

Βέβαια, τα γερμανικά προϊόντα θα συναντήσουν μειωμένη ζήτηση στην ευρωζώνη, αλλά θα γίνουν πιο ανταγωνιστικά σε άλλες χώρες, στις οποίες διοχετεύεται το 60% των γερμανικών εξαγωγών. Μόνον το 2011 δημιουργήθηκαν 300.000 νέες θέσεις εργασίας και υπάρχει μέχρι και σήμερα μεγάλη ζήτηση για μηχανικούς.

Είδος προς εξαφάνιση τα σωματεία

Παρά την εικόνα ευημερίας της γερμανικής οικονομίας, δεν απολαμβάνουν όλοι τα ίδια προνόμια. Τα σωματεία εργαζομένων τείνουν να εξελιχθούν σε είδος προς εξαφάνιση. Δεν υπάρχει οργανωμένη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τα οποία εύκολα καταπατώνται από τους εργοδότες.

Στη νομοθεσία δεν υπάρχει πρόβλεψη για κατώτατο μισθό, ενώ ένα άλλο «φαινόμενο» είναι οι εργαζόμενοι προς ενοικίαση, που απασχολούνται μαζικά σε εταιρείες για όσο διάστημα υπάρχει αυξημένη ζήτηση και παραγωγή. Από αυτούς, μόλις το 25% θα βρει στη συνέχεια μόνιμη εργασία.

Ο... μύθος των δανεικών

Ένα παραμύθι με μεγάλη απήχηση στη γερμανική κοινωνία αφορά τον γερμανό φορολογούμενο, που βάζει το χέρι στην τσέπη και πληρώνει τα πακέτα στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για δάνεια της κρατικής τράπεζας KfW που επιστρέφονται με τόκους, όσον αφορά το πρώτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, ενώ για τα δάνεια που δίνονται μέσω του EFSF πρόκειται για εγγυήσεις του Γερμανικού Δημοσίου κι όχι για ρευστό.

«Οι προσπάθειες διάσωσης δεν έχουν κοστίσει ούτε 1 ευρώ στον γερμανό φορολογούμενο» τόνισε πρόσφατα ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ, κάτι που έχει πει –χωρίς να γίνει πιστευτός- και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πληρώνουν 15 δισ. ευρώ λιγότερα

Και βέβαια, η Γερμανία έχει κερδίσει από την κρίση. Εξαιτίας αυτής, πληρώνει περίπου 15 δισ. ευρώ λιγότερα σε τόκους. Κι αυτό, επειδή όσο οι αγορές νιώθουν ανασφάλεια για τις οικονομίες των άλλων κρατών-μελών, παρέχουν τα κεφάλαια αυτά στο Βερολίνο, με αποτέλεσμα τα επιτόκια να συμπιέζονται.