ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός: Αύξηση δύο ταχυτήτων στον ορίζοντα - Κοντά στα 700 ευρώ στο α’ 6μηνo

Αύξηση κατώτατου μισθού
Τα επιδόματα που επηρεάζονται
Pixabay

Η αύξηση 2% συν 3% ή 4% ανά εξάμηνο είναι το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση για τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα για το 2022. 

Οι αποφάσεις αναμένεται να «κλειδώσουν» τις επόμενες ημέρες και το ποσοστό της νέας αύξησης θα εξαρτηθεί από τους ρυθμούς που θα «τρέξει» η οικονομία, καθώς οι αναθεωρημένες προβλέψεις για ανάπτυξη 5,9%, δημιουργούν προσδοκίες για αντίστοιχου μεγέθους βελτίωση των μισθολογικών απολαβών στον ιδιωτικό τομέα. Πάντως ενδεχόμενη αύξηση των κατώτατων απολαβών κατά 5% θα έφτανε τον μισθό στα 696 ευρώ, πολύ κοντά στην προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. που έκανε λόγο για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 703 ευρώ μέσα στην τριετία.

Με την πρώτη αύξηση, ο κατώτατος μισθός θα φτάσει στα 663 ευρώ τον Ιανουάριο 2022, ενώ το πρώτο 6μηνο του 2022 μπορεί να οδηγηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, ώστε να αγγίξει το 4%, 6% ή και υψηλότερα. Σε αυτό το πλαίσιο ο νέος κατώτατος μισθός θα κινηθεί σε επίπεδα πάνω από τα 680 ευρώ, καθώς αυτή θα είναι η βάση της διπλής αύξησης.

Από την αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζονται περίπου 700.000 εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα θα δουν αύξηση των αποδοχών τους περίπου 250.000 μισθωτοί πλήρους απασχόλησης που αμείβονται με τον κατώτατο των 650 ευρώ και 450.000 μισθωτοί μερικής απασχόλησης που αμείβονται με βάση τον κατώτατο μισθό.

Τα επιδόματα που επηρεάζονται

Παράλληλα η αύξηση του κατώτατου μισθού θα επηρεάσει μια σειρά επιδομάτων που είναι τα εξής:

Tο τακτικό επίδομα ανεργίας. Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος).

Το ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων: Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

Το ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

Το ειδικό βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών: ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

Το ειδικό εποχικό βοήθημα: Το ύψος του προκειμένου για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, ενώ για τα επαγγέλματα των μουσικών – τραγουδιστών, ηθοποιών κλπ στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.

Το βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Ασφαλισμένων: Το μηνιαίο ποσό της παροχής ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας, το οποίο εξαρτάται από το κατώτατο νομοθετημένο ημερομίσθιο.

Από το επίδομα επηρεάζονται ακόμη οι αποδοχές όσων συμμετέχουν σε προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για απασχόληση σπουδαστών Α.Τ.Ε.Ι-ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) που ισούται με το 50% του 80% του νόμιμου κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, καθώς και σε προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, που καταβάλλεται στους ωφελούμενους αποζημίωση ίση με τον κατώτατο μισθό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έξαλλος ο Γκλέτσος στο Περιφερειακό: «Φεύγουν τα εκατομμύρια όπου γουστάρετε και ο κόσμος πεινάει»

Βόλος: Κατέρρευσε ο δικηγόρος μπροστά στους αστυνομικούς - Ένα φλιτζάνι τσάι πρόδωσε τον δολοφόνο

Άγριο έγκλημα στην Ιταλία: Δολοφόνησε το παιδί του αφού δραπέτευσε από νοσοκομείο