ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διατηρείται το θετικό κλίμα στην κτηματαγορά

Διατηρείται το θετικό κλίμα στην κτηματαγορά
Διατηρείται το θετικό κλίμα στην κτηματαγορά
INTIME

Διατηρείται το θετικό μομέντουμ γύρω από την πορεία ανάκαμψης της κτηματαγοράς, η οποία συνεχίζει την ανοδική πορεία.

Σωρευτικά την περίοδο 2018-2020 οι τιμές πώλησης των κατοικιών στην Αθήνα αυξήθηκαν συνολικά κατά 20%, ενώ με βάση τη μέχρι στιγμής πορεία της αγοράς εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει σωρευτικά το 25% στο τέλος του 2021.

Αρχίζουν και διαγράφονται οι προϋποθέσεις για την κάλυψη του εδάφους που έχασε η κτηματαγορά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Καταλυτικό ρόλο εκτιμάται πως θα παίξουν το άνοιγμα της στρόφιγγας από τα τραπεζικά ιδρύματα για τη χορήγηση νέων στεγαστικών δανείων (θα ανέλθουν στα 900 εκατ. ευρώ το 2021) όσο και των αποταμιεύσεων των εν δυνάμει αγοραστών ή/και μέσω της αφορολόγητης γονικής χρηματικής δωρεάς.

Ενισχυτικά αναμένεται να λειτουργήσει και η αύξηση των ζητούμενων τιμών ενοικίασης, όπου η σύγκριση του ενοικίου με τη μηνιαία δόση στεγαστικού δανείου που σε πολλές περιπτώσεις υπολείπεται κατά 20%-30%.

Ενδεικτικά στην Αττική η ενοικίαση ενός διαμερίσματος κατάλληλο για οικογένεια, σε περιοχές των ανατολικών, βορείων και νοτίων προαστίων κοστίζει από 650 ευρώ έως 850 ευρώ, δηλαδή σχεδόν όσο ένας μέσος μηνιαίος μισθός.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού κατοικιών είναι δανειολήπτες έως 44 ετών, που διαθέτουν την ιδία συμμετοχή ύψους 20%-30% της αξίας του ακινήτου και τα οποία επιλέγουν κυρίως ακίνητα έως 160.000 ευρώ από 75 τ.μ. έως 95 τ.μ..