ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελέγχους από ανεξάρτητους «τεχνοκράτες» ζητά ο Σόιμπλε

Ελέγχους από ανεξάρτητους «τεχνοκράτες» ζητά ο Σόιμπλε

Ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών, που θα επιτηρεί τα οικονομικά των χωρών της ευρωζώνης ζητά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με το Spiegel, σε εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο Σόιμπλε ζητά να σχηματιστεί μια ομάδα ειδικών, κυρίως επιστημόνων, οι οποίοι θα ελέγχουν και θα επιτηρούν την εξέλιξη των δημοσιονομικών προσαρμογών των χωρών της ΕΕ, ενόψει και της εφαρμογής του δημοσιονομικού συμφώνου.

Οι ειδικές επιτροπές που θα αποτελούνται από εμπειρογνώμονες θα πρέπει να ελέγχουν τους προϋπολογισμούς των χωρών-μελών, της ευρωζώνης και της ΕΕ και να προειδοποιούν για ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις.

Όπως αναφέρει το έγγραφο, οι επιτροπές, που θα αποτελούνται κυρίως από τεχνοκράτες θα έχουν τη δυνατότητα ελέγχου της συμβατότητας «της εθνικής δημοσιονομικής πολιτικής με τις ευρωπαϊκές και εθνικές διατάξεις, καθώς και την εφαρμογή της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας».

Ενισχυμένος, με βάση την πρόταση Σόιμπλε, θα είναι και ο ρόλος του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών, που θα μπορεί να προωθεί νομοθετήματα «χωρίς δικαίωμα αντιρρήσεων από άλλους επιτρόπους ή από τον πρόεδρο της Κομισιόν».