ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης: Ηλεκτρικά καλοριφέρ λαδιού ή Θερμοπομποί - Τι να επιλέξουμε;

Εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης: Ηλεκτρικά καλοριφέρ λαδιού ή Θερμοπομποί - Τι να επιλέξουμε;

Όσο πλησιάζουμε στην «καρδιά» του χειμώνα, τόσο μας απασχολεί το σύστημα θέρμανσης που θα επιλέξουμε αυτή τη σεζόν για το σπίτι μας.

Ανάμεσα σε μία ευρεία γκάμα επιλογών, όπως το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και ο κλιματισμός, οι ηλεκτρικές πηγές ενέργειας όπως είναι το ηλεκτρικό καλοριφέρ και οι θερμοπομποί, αποτελούν μία από τις πιο «έξυπνες» επιλογές, οι οποίες κερδίζουν ολοένα και περισσότερο την εμπιστοσύνη των σύγχρονων νοικοκυριών.

Για εμάς που αναρωτιόμαστε ποια από τις δύο αυτές λύσεις, θα ταιριάξει καλύτερα στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του χώρου μας, χρειάζεται μία ενδελεχής έρευνα, όπου θα ζυγίσουμε τα υπέρ και τα κατά κάθε ηλεκτρικής συσκευής, έτσι ώστε να προβούμε στην καλύτερη δυνατή επιλογή.

Γιατί να επιλέξω ηλεκτρικό καλοριφέρ λαδιού;

Τα ηλεκτρικά καλοριφέρ λαδιού ή σώματα λαδιού υπάγονται στη γενικότερη κατηγορία με της ηλεκτρικές σόμπες, τα αερόθερμα και τους θερμοπομπούς. Η διαφορά τους με τα άλλα ηλεκτρικά σώματα έγκειται στο γεγονός πως αντί να κυκλοφορεί μέσα τους ζεστό νερό, έχουν λάδι, το οποίο ζεσταίνεται από μια ηλεκτρική αντίσταση. Με λίγα λόγια, η βασική αρχή λειτουργίας του λαδιού είναι να μεταφέρει την παραγόμενη θερμότητα από την ηλεκτρική αντίσταση σε μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια, έτσι ώστε οι «φέτες» του σώματος να ζεστάνουν και αυτές με τη σειρά τους τον αέρα προκαλώντας την θερμοδυναμική κίνησή του. Αναζητώντας μία συσκευή που διαθέτει συγχρόνως θερμοστάτη χώρου για την επιλογή και διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας και θερμοστάτη ασφαλείας που εξασφαλίζει την αυτόματη διακοπή λειτουργίας του καλοριφέρ, το Delonghi TRD41025 Dragon4, μπορεί να ικανοποιήσει – και με το παραπάνω – τις ανάγκες μας.

Συχνά, τα καλοριφέρ λαδιού θεωρούνται πιο ασφαλείς λύσεις, ειδικά για σπίτια με παιδιά ή κατοικίδια. Μεταξύ των δυνατοτήτων τους, πρέπει να επισημάνουμε πως ο χρήστης μπορεί να προσαρμόζει τον χρονοδιακόπτη στις καθημερινές του ανάγκες, χάρη στον 24ωρο χρονοδιακόπτη που διαθέτει, για παράδειγμα, το ηλεκτρικό καλοριφέρ λαδιού Delonghi TRD4 1025E Dragon4.

Ακόμα μία πολύ έξυπνη επιλογή, ειδικά για όσους από εμάς δίνουμε έμφαση στο στυλ του σπιτιού μας και προτιμάμε τα vintage προϊόντα, είναι το ηλεκτρικό καλοριφέρ λαδιού Ariete 839 Vintage, αποτελεσματικό για ομοιόμορφη θερμότητα μεγάλης διάρκειας. Είναι εξοπλισμένο με 11 θερμαντικά στοιχεία, τρία επίπεδα ισχύος και ρυθμιζόμενο θερμοστάτη, διαθέτει ειδική λαβή και τροχούς στη βάση, επομένως μεταφέρεται εύκολα. Το μεταλλικό του πράσινο χρώμα κερδίζει τα βλέμματα και δεν χάνει τίποτα, ούτε σε ουσία!

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα μέσο θέρμανσης, το οποίο είναι εξαιρετικά αποδοτικό, ειδικά τις κρύες ημέρες του χειμώνα, δεν απαιτεί εγκατάσταση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά και με άλλο σύστημα, ενώ αναφορικά με το πορτοφόλι μας, αποτελεί σίγουρα ένα αρκετά οικονομικό μέσο.

Τι μας προσφέρει ένας θερμοπομπός;

Τα τελευταία χρόνια, οι θερμοπομποί έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς στη χώρα μας. Πολλοί τους επιλέγουν θεωρώντας τους ιδανικό μέσο συμπληρωματικής θέρμανσης, καθώς εξοικονομούν καύσιμα, τοποθετούνται πολύ εύκολα και είναι πολύ προσιτοί από οικονομικής άποψης. Ένας θερμοπομπός όπως ο Rohnson Mica R069 διαθέτει θερμοστάτη και μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα, δηλαδή σε κάθε δωμάτιο μιας κατοικίας ή ενός μεγάλου γραφείου, καθώς είναι κατάλληλος για χώρους έως 36m2, ενώ υπάρχουν και επιλογές για ακόμη μικρότερους χώρους: Για παράδειγμα, ο θερμοπομπός Delonghi HCX3120FS, που συνιστάται για χώρους έως 23m2, με θερμοστάτη ασφαλείας και διπλή μόνωση.

Κάνοντας μία σύντομη αναφορά στα πλεονεκτήματα των θερμοπομπών, αξίζει να αναφέρουμε πως συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

  • Απόδοση 100%
  • Χαμηλό κόστος αγοράς
  • Μηδαμινό κόστος τοποθέτησης
  • Δεν εκπέμπουν καυσαέρια
  • Παρέχουν πλήρη αυτονομία θερμοκρασίας, σε κάθε χώρο χωριστά
  • Δεν απαιτούν συντήρηση

Πριν πραγματοποιήσουμε την αγορά ενός θερμοπομπού, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι και μεγέθη, ανάλογα µε τις ανάγκες του καταναλωτή. Για παράδειγμα, ένας θερμοπομπός, όπως ο Rohnson Mica R072, με μέγιστη ισχύ 2000 Watt, μπορεί να αναλάβει τη θέρμανση κάθε χώρου του σπιτιού με απόλυτη επιτυχία. Παράλληλα, διαθέτει σύστημα Anti-frost, που θέτει τη συσκευή σε λειτουργία προστασίας παγετού εξασφαλίζοντας απόλυτη οικονομία, Υψηλή αδιάβροχη προστασία IP24 για χρήση ακόμα και στο μπάνιο αλλά και αυτόματη απενεργοποίηση, ώστε να απενεργοποιείται σε περίπτωση τυχαίας ανατροπής για μέγιστη ασφάλεια και προστασία.

Πολύ ενδιαφέρουσα λύση για τη θέρμανση του χώρου μας είναι και η θερμάστρα χαλαζία Crystal Home, που διαθέτει τέσσερις θερμαντικές λάμπες χαλαζία για μέγιστη απόδοση και ομοιόμορφη κατανομή της ζέστης. Μπορεί να ρυθμιστεί σε δύο εναλλακτικές ισχύος 1100W ή 2200W, ενώ έχει ρυθμιζόμενο θερμοστάτη, με τον οποίο μπορούμε εμείς να επιλέξουμε πόσο ζεστή θέλουμε την ατμόσφαιρα του δωματίου. Παράλληλα, η Crystal Home διαθέτει και υψηλής ποιότητας ανακλαστήρα από ανοξείδωτο χάλυβα για καλύτερη απόδοση.

Ηλεκτρικό καλοριφέρ λαδιού και θερμοπομπός μπορούν να αποτελέσουν ιδανική λύση για εμάς που αναζητούμε μια λύση θέρμανσης για τον χώρο μας. Αρκεί να επιλέξουμε με βάση τις προδιαγραφές του χώρου, τη χρήση που σκοπεύουμε να κάνουμε και, φυσικά, τις ανάγκες μας. Είναι λογικό να θέλουμε να συμβουλευτούμε τη γνώμη κάποιου ειδικού πριν επιλέξουμε και είναι βέβαιο πως στο πλησιέστερο κατάστημα της αλυσίδας Κωτσόβολος, θα βρούμε όλες τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στη θέρμανση