ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θέρμανση 2021-22: Ο φετινός χειμώνας και ο κατάλληλος τρόπος να θωρακίσουμε το σπίτι μας

Θέρμανση 2021-22: Ο φετινός χειμώνας και ο κατάλληλος τρόπος να θωρακίσουμε το σπίτι μας

Ο χειμώνας αποτελεί μία από τις πιο όμορφες εποχές του χρόνου, καθώς πολλά μέρη της χώρας μας «ντύνονται» στα λευκά, οι χειμερινοί προορισμοί κατακλύζονται από ταξιδιώτες και το αναμμένο τζάκι καθιερώνεται ως η αγαπημένη μας κυριακάτικη συνήθεια, παρέα με την οικογένεια και τους φίλους μας.

Αυτή την ευχάριστη ατμόσφαιρα θέλουμε να απολαμβάνουμε καθημερινά στο ίδιο μας το σπίτι: Ζεστή ατμόσφαιρα, για να χαλαρώνουμε και να ευχαριστιόμαστε το κάθε λεπτό. Η θέρμανση ωστόσο μπορεί να αποτελέσει πονοκέφαλο, καθώς το κόστος της είναι σημαντικό ζήτημα . Πλέον ωστόσο, έχουν προκύψει πρόσθετα μέτρα για τους πολίτες που είναι διατεθειμένοι να προσαρμοστούν και να αλλάξουν ίσως κάποιες από τις συνήθειές τους.

Θωρακίζουμε το σπίτι μας από το κρύο

Συχνά θα ακούσουμε πως τα σωστά κουφώματα, μπορούν να διαμορφώσουν και τη σωστή θερμοκρασία για όλο το σπίτι. Είναι σημαντικό λοιπόν να φροντίσουμε ώστε να μην υπάρχουν χαραμάδες που διευκολύνουν την εισβολή του κρύου. Καμιά φορά η επένδυση σε ένα καλύτερο και πιο σύγχρονο σύστημα κουφωμάτων, μπορεί να μας γλιτώσει από πολλά περιττά έξοδα στην εκάστοτε συσκευή ή σύστημα θέρμανσης που θα επιλέξουμε.

Ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη

Πολλές φορές, ειδικά όταν στο σπίτι μας έχουμε αυτόνομη θέρμανση, επιλέγουμε ακραία υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες, ανάλογα με τις ανάγκες μας. Ωστόσο, καλό είναι να αναλογιστούμε ότι πλέον μπορούμε να είμαστε άνετα στους 20°C την ημέρα και τη νύχτα που κοιμόμαστε να μειώνουμε τον θερμοστάτη στους 16-17°C. Αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα να κοιμόμαστε πολύ καλυτέρα, μιας και η μεγαλύτερη θερμοκρασία συμβάλλει στην ξηρότητα του αέρα. Αυτόν τον χειμώνα, ας ελέγξουμε την ακρίβεια του θερμοστάτη μας με θερμόμετρο δωματίου και ας προσαρμόσουμε τις θερμοκρασίες.

Στρώνουμε τα αγαπημένα μας χαλιά

Θα εκπλαγούμε, συνειδητοποιώντας πόση διαφορά μπορεί να προσφέρει στη θερμοκρασία του σπιτιού μας το στρώσιμο των χαλιών. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι πολύ εύκολο η θερμότητα που είναι στο σπίτι μας, να «ξεφύγει» μέσα από τα δάπεδα, ωστόσο ένα χαλί, μία μοκέτα ή και μία φλοκάτη, αναλαμβάνει τον ρόλο του μονωτή. Ειδικά εάν το σπίτι μας βρίσκεται στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας με πυλωτή ή σε κάποιο ρετιρέ, είναι καλό να θυμόμαστε πως η θέρμανση «δραπετεύει» από τα πατώματα και άρα να προνοήσουμε γι’ αυτό.

Ανανεώνουμε τον αέρα του σπιτιού με πρόγραμμα

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο αερισμός του σπιτιού – τους χειμερινούς μήνες – μοιάζει με… βασανιστήριο. Μία έξυπνη κίνηση είναι να επιταχύνουμε τον αερισμό του σπιτιού μας, μειώνοντας τον χρόνο και αυξάνοντας την ποσότητα του καθαρού αέρα που εισέρχεται στο σπίτι. Έτσι, ανοίγουμε τα περισσότερα ή και όλα τα παράθυρα για λίγα λεπτά για να δημιουργήσουμε ρεύμα αέρα και με αυτόν τον τρόπο κρυώνει μόνο ο αέρας αλλά όχι και ο εξοπλισμός του σπιτιού για την αναθέρμανση του οποίου θα χρειάζονταν πολύ περισσότερη ενέργεια.

Φροντίζουμε τις συσκευές θερμότητας

Η σωστή συντήρηση των συσκευών θερμότητας του σπιτιού, είναι μία διαδικασία που χρειάζεται κάθε νέα χρονιά, ούτως ώστε να επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και το χαμηλότερο κόστος για τη θέρμανση του σπιτιού μας. Είτε χρησιμοποιούμε κλιματιστικό, είτε πετρέλαιο θέρμανσης, είτε φυσικό αέριο, η συντήρησή τους είναι επιτακτική ανάγκη για ένα ζεστό σπίτι και ένα γεμάτο πορτοφόλι.

Είναι γεγονός πως η θέρμανση του σπιτιού μας είναι ένα από υπολογίσιμα πάγια έξοδα που χρειάζονται σκέψη, ενημέρωση και αποφασιστικότητα. Μπαίνοντας στη διαδικασία να μειώσουμε το έξοδο αυτό, μπορούμε απλά και εύκολα να έχουμε ένα ζεστό σπίτι, χωρίς σπατάλες.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στη θέρμανση