ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθαρή ατμόσφαιρα σε κλειστό σπίτι: Ο σωστός αερισμός κατά τη διάρκεια του χειμώνα

Καθαρή ατμόσφαιρα σε κλειστό σπίτι: Ο σωστός αερισμός κατά τη διάρκεια του χειμώνα

Δεν είναι λίγες οι φορές που τις κρύες ημέρες του χειμώνα, ο αερισμός του σπιτιού, μοιάζει με σκωτσέζικο ντους, μιας και τα κρύα ρεύματα που εισέρχονται στη ζεστασιά του σπιτιού μας, μπορεί να διαταράξουν για τα καλά τη θερμοκρασία στον χώρο.

Καλό είναι να μην ξεχνάμε ωστόσο, πως εάν αμελούμε τον αερισμό του σπιτιού μας, αφήνουμε ουσιαστικά περιθώριο σε μολυσματικούς παράγοντες και ρύπους, που βρίσκονται εντός του αυτού. Το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι πιο έντονο τον χειμώνα, όπου οι χώροι δεν αερίζονται αρκετά, με αποτέλεσμα να μην ανανεώνεται ο αέρας και να συσσωρεύονται στο σπίτι σκόνη και μικρόβια που μπορεί να απειλήσουν τον οργανισμό μας.

Ποια ώρα της ημέρας αερίζουμε το σπίτι;

Ο καθημερινός αερισμός του σπιτιού, όσο δύσκολος και εάν είναι κάποιες φορές, είναι απαραίτητο να βρίσκεται στην καθημερινή μας ρουτίνα. Η αίσθηση φρεσκάδας και ανανέωσης που προσφέρει ο καθαρός αέρας, είναι απαραίτητα για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας αναζωογονημένοι. Βάζουμε λοιπόν στο πρωινό καθημερινό μας πρόγραμμα τον αερισμό του σπιτιού για 10 λεπτά. Καλό είναι να έχουμε κατά νου πως τις ώρες που η κίνηση στους γύρω δρόμους είναι αυξημένη, καλύτερο είναι να αποφεύγουμε να ανοίγουμε τα παράθυρα, καθώς δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να ανανεώνεται ο αέρας του σπιτιού μας.

Πόση είναι η διάρκεια του αερισμού;

Αναμφίβολα, τον χειμώνα το μόνο που θέλουμε με το που ανοίξουμε τα μάτια μας, είναι να χουχουλιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες μπορούμε κάτω από το ζεστό μας πάπλωμα. Τι γίνεται όμως όταν χρειάζεται να αερίσουμε το σπίτι, αλλά φοβόμαστε πως θα παγώσουμε; Δεν χρειάζεται καμία ανησυχία - αρκεί να το κάνουμε σωστά. Αυτή τη σεζόν λοιπόν αποφεύγουμε να αερίζουμε το σπίτι για πολύ ώρα, μιας και αυτό θα δημιουργήσει ένα ψυχρό «στρώμα» αέρα σε όλα τα έπιπλα του σπιτιού. Αντιθέτως, ο σωστός τρόπος αερισμού, γίνεται γρήγορα και αποφασιστικά. Ανοίγουμε διάπλατα ολόκληρο το σπίτι για 10 με 20’ λεπτά το πολύ και ύστερα το ασφαλίζουμε και πάλι. Με αυτόν τον τρόπο ο ανανεωμένος αέρας «πλημμυρίζει» την ατμόσφαιρα του σπιτιού, χωρίς να προλαβαίνει να επηρεάσει μακροπρόθεσμα την εσωτερική του θερμοκρασία.

Ποιοι χώροι είναι πιο απαιτητικοί;

Οι ανάγκες ενός σπιτιού ποικίλλουν ανάλογα με τον χώρο, τη χρήση και την τοποθεσία τους. Για παράδειγμα, η κουζίνα και το μπάνιο του σπιτιού μας, συγκαταλέγονται στους χώρους που χρειάζονται την προσοχή μας. Αυτό συμβαίνει διότι εκεί υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση υγρασίας και έτσι καλό είναι να αερίζονται επαρκώς πιο τακτικά. Χρειάζεται ωστόσο προσοχή, μιας και ειδικά το χειμώνα, δεν πρέπει να παγώσει πολύ το δωμάτιο, γιατί έτσι ευνοείται η υγρασία και η δημιουργία μούχλας. Η λύση λοιπόν για τους συγκεκριμένους χώρους του σπιτιού, είναι οι τακτικοί και σύντομοι αερισμοί. Ανοίγουμε το παράθυρο για 2-3’ ούτως ώστε να ανανεωθεί ο αέρας όσες φορές την ημέρα κρίνουμε πως χρειάζεται.

Για εμάς που αποζητάμε καθαρή ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του σπιτιού μας, ήρθε η ώρα να βάλουμε στην κορυφή του καθημερινού προγράμματος τον αερισμό του σπιτιού μας – η διαφορά είναι σημαντική και σίγουρα θα βγούμε κερδισμένοι. Πέρα από το κρύο που θα διαπεράσει για λίγα μόνο λεπτά ολόκληρο το σπίτι, ένας αέρας ανανέωσης και φρέσκιας πνοής θα μείνει και θα μας φτιάξει, πέρα από την ατμόσφαιρα και τη διάθεσή μας.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στη θέρμανση