ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέριξ των 56.000 δολαρίων το Bitcoin

Πέριξ των 56.000 δολαρίων το Bitcoin
Πέριξ των 56.000 δολαρίων το Bitcoin
Pixabay

Πέριξ των 56.000 δολαρίων κινείται το Bitcoin, με το κρυπτονόμισμα να βρίσκεται σε στενό εύρος διακύμανσης.

Η πτώση του Bitcoin συμβαίνει παρά τις ανακοινώσεις του επικεφαλής του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε πως μθέλει να «χτίσει» ολόκληρη πόλη πάνω στο Bitcoin, η οποία – όπως λέει – θα είναι κοντά σε ηφαίστειο και θα παίρνει ενέργεια από αυτό.

Η εν λόγω Bitcoin City θα χρηματοδοτείται, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ, για τη λειτουργία της από την έκδοση κρατικών ομολόγων 1 δισ. δολαρίων, με εγγύηση το ίδιο το κρυπτονόμισμα. Εκεί, όπως υπόσχεται ο Μπουκέλε, δεν θα υπάρχει φόρος ακινήτων ή κερδών κεφαλαίου, αλλά οι υποδομές θα χρηματοδοτούνται από φόρο πωλήσεων (ΦΠΑ) και κεφάλαια τα οποία θα συγκεντρώνονται από εκδόσεις ομολόγων.

Τα ομόλογα αυτά θα εκδοθούν το 2022 και η κατασκευή της πόλης – κοντά σε ένα ηφαίστειο που ο πρόεδρος είπε ότι θα την τροφοδοτεί με ενέργεια τη μητρόπολη – θα αρχίσει 60 ημέρες αργότερα, ανακοίνωσε σχετικά η κυβέρνηση.

Ο 40χρονος Μπουκέλε, ο οποίος έχει «ποντάρει» πολλά στη συγκεκριμένη κίνηση, αναζητά τρόπους να βγάλει από το τέλμα την οικονομία της χώρας του, η οποία αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις με μεγάλο μέρος του πληθυσμού να ζει σε συνθήκες φτώχειας. Το στοίχημα είναι μεγάλο επειδή το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα καταγράφουν ιστορικά πολύ έντονες διακυμάνσεις ενώ δεν εποπτεύονται από κεντρικές τράπεζες ή άλλους φορείς για τη χρήση τους.

Τον Σεπτέμβριο ο Μπουκέλε για να κάνει πιο ελκυστικό το Bitcoin και να προκαλέσει το ενδιαφέρον των κατοίκων της χώρας του δημιούργησε ηλεκτρονικό πορτοφόλι με την ονομασία Chivo. Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί τότε ότι όποιος αρχίσει να το χρησιμοποιεί για πρώτη φορά «κατεβάζοντάς» το, θα έβρισκε μέσα Bitcoin αξίας 30 δολαρίων ΗΠΑ. Τότε το Ελ Σαλβαδόρ είχε αναγκαστεί σχεδόν αμέσως να αποσυνδέσει το ηλεκτρονικό αυτό πορτοφόλι για να διορθωθούν κάποια προβλήματα που παρουσιάστηκαν. Το «πείραμα» αυτό είχε πλήξει τότε το κρυπτονόμισμα που είχε καταγράψει ημερήσια βουτιά άνω του 15%.

Τώρα όμως ο πολύ δημοφιλής στη χώρα Μπουκέλε υποστηρίζει ότι η εφαρμογή έχει αποκτήσει εκατομμύρια χρήστες, παρά το γεγονός ότι τα αμερικανικά δολάρια παραμένουν μακράν το κύριο μέσο ανταλλαγής στη χώρα.