ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπό κατάρρευση η τουρκική λίρα – Στις 12,3 λίρες η ισοτιμία με το δολάριο

Υπό κατάρρευση η τουρκική λίρα
Υπό κατάρρευση η τουρκική λίρα
AP

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχωρεί σήμερα η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο και το ευρώ εν μέσω δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η μείωση των επιτοκίων είναι επωφελής και πως η χώρα του διεξάγει έναν «οικονομικό πόλεμο ανεξαρτησίας».

Το τουρκικό νόμισμα, το οποίο εφέτος υποχωρεί σχεδόν 40% έναντι του δολαρίου, κατρακύλησε εκ νέου καθώς ο Ερντογάν χρησιμοποίησε «μαχητικό λόγο» για να εκθέσει το όραμά του για την οικονομία της χώρας.

Η πτώση λίρας σήμερα είναι η μεγαλύτερη από τον Αύγουστο του 2018, όταν η χώρα είχε βρεθεί ξανά σε νομισματική κρίση.

Ο Ερντογάν, αντίπαλος των υψηλών επιτοκίων, δήλωσε σε ομιλία του το βράδυ της Δευτέρας ότι είναι «ευχαριστημένος» που η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια για τρίτο συνεχόμενο μήνα την περασμένη εβδομάδα, παρά τις προειδοποιήσεις από οικονομολόγους ότι θα τονώσει τον πληθωρισμό, που ήδη τρέχει με ετήσιο ρυθμό 20% και αποσταθεροποιεί περαιτέρω το νόμισμα.

Σκιαγραφώντας μια εικόνα σκοτεινής παγκόσμιας συνωμοσίας με στόχο την υποταγή της Τουρκίας, ο Ερντογάν είπε ότι η χώρα δεν θα ενδώσει σε οικονομολόγους, «οπορτουνιστές» και «παγκόσμιους οικονομικούς ακροβάτες» που ζητούν αύξηση των επιτοκίων.

«Γι’ αυτό δεν δίνουμε σημασία στη βοή των μοιρολατρών», είπε και προσέθεσε: «Με τη βοήθεια του Θεού και την υποστήριξη του λαού μας θα αναδυθούμε νικητής από αυτόν τον πόλεμο οικονομικής ανεξαρτησίας».

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, η οποία αντιμετωπίζει διαρκείς παρεμβάσεις, προσπάθησε τον περασμένο μήνα να υποστηρίξει ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα βοηθούσαν στη σταθεροποίηση διαγράφοντας το χρόνιο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι μια τέτοια λογική είναι εσφαλμένη και λένε ότι το να επιτραπεί η σπειροειδής αύξηση της κυκλοφορίας χρήματος κινδυνεύει να δημιουργήσει υπερπληθωρισμό σε μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εισαγόμενη ενέργεια και πρώτες ύλες.

Η απότομη διολίσθηση του νομίσματος απειλεί επίσης να διαβρώσει ακόμη περισσότερο το βιοτικό επίπεδο των Τούρκων σε μια περίοδο που ο Ερντογάν αντιμετωπίζει ήδη αυξανόμενη δημόσια οργή για το αυξανόμενο κόστος των βασικών αγαθών.

Ένας Τούρκος τραπεζίτης περιέγραψε τη διολίσθηση της λίρας ως «ένα νομισματικό σοκ που προκλήθηκε από τη χάραξη πολιτικής» που είχε επιλεγεί ενεργά από την κυβέρνηση. «Η επιλογή είναι ξεκάθαρη», είπε. «Απλώς εφαρμόζουν τη στρατηγική τους τώρα. Αυτή είναι η νέα προσέγγιση».