ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε εξέλιξη το project Αριάδνη της PQH - Πώληση δανείων 5,2 δισ. ευρώ

Σε εξέλιξη είναι η πώληση του μεγαλύτερου χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, του Αριάδνη
Σε εξέλιξη είναι η πώληση του μεγαλύτερου χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, του Αριάδνη

Σε εξέλιξη είναι η πώληση του μεγαλύτερου χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), του Αριάδνη, καθώς η PQH, ο ειδικός εκκαθαριστής των υπό εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων ξεκίνησε την πώληση δανείων μικτής λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης, περίπου 14 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τιτλοποιήση δανείων που πραγματοποιείται εκτός του προγράμματος Ηρακλή και την οποία εποπτεύει κεντρικά η Τράπεζα της Ελλάδος.

Το 60% του χαρτοφυλακίου περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του είναι καλυμμένο με εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Το μέγεθος της συναλλαγής έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον όλων των επενδυτών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, όπως doValue, Cepal-DK, Intrum, Cerved και άλλους.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του εκκαθαριστή PQH, μέχρι τις 18 Ιανουαρίου 2022 θα πρέπει να έχουν υποβληθεί οι μη δεσμευτικές προσφορές και έως το Μάιο οι δεσμευτικές, ώστε τον Ιούνιο να πέσουν οι υπογραφές και να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Άγνωστο γιατί η PQH παρέχει τη δυνατότητα τμηματικής καταβολής του τιμήματος σε βάθος τριετίας. Το ύψος του τιμήματος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 750 εκατ. ευρώ και ενδέχεται να φθάσει έως το 1,05 δισ. ευρώ.