ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο κατήφορος του τουρκικού νομίσματος και οι επιπτώσεις στην Ελλάδα

Ο κατήφορος του τουρκικού νομίσματος και οι επιπτώσεις στην Ελλάδα
AP

Ο κατήφορος του τουρκικού νομίσματος κάθε άλλο παρά θετικός μπορεί να χαρακτηριστεί όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα, καθώς η αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες λόγω του αρνητικού κλίματος που προκαλείται στις τάξεις των επενδυτών, καθώς επίσης και λόγω των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας χθες κατά 15%, έως στα ιστορικά χαμηλά των 13,4650 λιρών ανά δολάριο, αποτυπώνει το μέγεθος της συσσωρευμένης αναξιοπιστίας του τουρκικού νομίσματος, απότοκου της αποσυνδεδεμένης νομισματικής πολιτικής από την πραγματική κατάσταση της οικονομίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία είναι από τους σημαντικότερους εξαγωγικούς προορισμούς για ελληνικές επιχειρήσεις, με το 5% του συνόλου των εξαγωγών μας να κατευθύνονται προς την τουρκική αγορά.

Πέρα από τις διμερείς σχέσεις ωστόσο η κρίση της τουρκικής λίρας επιφέρει πιέσεις στο κόστος δανεισμού νοτιοευρωπαϊκών χωρών, με αποτέλεσμα ούτε το ελληνικό ομόλογο να μένει ανεπηρέαστο. Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ευάλωτη στα εξωτερικά σοκ οξύνει το πρόβλημα, με δεδομένο ότι η κατάσταση στην Τουρκία, οι αγορές κλείνουν τις πόρτες στην Αθήνα, αφού οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις αναδυόμενες αγορές όταν σημειώνεται μία σημαντική κρίση, όπως αυτή.

Το τουρκικό δεκαετές χρεόγραφο έκλεισε χθες με απόδοση 21,295%, σχεδόν 9,60%, υψηλότερα σε σχέση με προχθές. Το δε πενταετές ομόλογο σημείωσε απόδοση 21,660%, κινούμενο 9,84% υψηλότερα σε σχέση με την Δευτέρα. Η αντιστροφή της καμπύλης επιτοκίων της Τουρκίας, δηλαδή το γεγονός ότι οι επενδυτές ζητούν περισσότερα για να την δανείσουν σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα σε σχέση με το μακροπρόθεσμο ορίζοντα, είναι ένδειξη της κρίσης εμπιστοσύνης απέναντι στην οικονομία της χώρας.

Χθες το δεκαετές ελληνικό χρεόγραφο έκλεισε με απόδοση κοντά στο 1,311%, όταν ξεκίνησε τη συνεδρίαση στο 1,196%.

Τέλος, ιδιαίτερης σημασίας ζήτημα το οποίο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την Ελλάδα είναι ο τουρισμός, καθώς όσο η λίρα συνεχίζει να είναι σε ελεύθερη πτώση τα τουρκικά ξενοδοχεία γίνονται όλο και πιο φθηνά και ανταγωνιστικά.

O αριθμός των ξένων επισκεπτών στην Τουρκία αναμένεται να αυξηθεί κατά 82,2% το 2021 σε σχέση με το 2020 και να ανέλθει στα 23,2 εκατομμύρια τουρίστες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χάος από την κακοκαιρία στην Αττική: Κλειστοί δρόμοι, απεγκλωβισμοί πολιτών και πλημμυρισμένα σπίτια

Νίκος Στραβελάκης: Η αλήθεια για τον κορονοϊό και τα τρία ψευδώς αρνητικά τεστ

Νέα Ιωνία: Ένταση έξω από ιατρείο - Νεκρός ένας άνδρας Ρομά μετά από εξέταση