ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός και Fitch καταβαραθρώνουν την τουρκική λίρα

Σε κλοιό πιέσεων η τουρκική λίρα
Σε κλοιό πιέσεων η τουρκική λίρα
AP

Προς νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα κινείται η τουρκική λίρα εν μέσω υποβάθμισης των προοπτικών (outlook) της τουρκικής οικονομίας από τον οίκο Fitch και της ανακοίνωσης των στοιχείων για τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έχει ανέλθει σήμερα στις 13,8 λίρες ανά δολάριο, όταν στο κλείσιμο της χθεσινής ημέρας ήταν σε13,6 λίρες ανά δολάριο. Από την αρχή του έτους έχει χάσει το 46% της αξίας της έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Τουρκίας αυξήθηκε για έκτο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο σε υψηλό τριετίας, καθώς η ασθενέστερη λίρα και οι υψηλότερες προσδοκίες για τον πληθωρισμό άσκησαν πιέσεις και ανέβασαν τις τιμές.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 21,31% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020, ανακοίνωσε την Παρασκευή η τουρκική στατιστική υπηρεσία Turkstat. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,51% σε μηνιαία βάση τον Νοέμβριο.

Τα ξενοδοχεία, τα καφέ και τα εστιατόρια σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση, ακολουθούμενα από την κατηγορία των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε τις προοπτικές της χώρας σε «αρνητικές», από «σταθερές» λόγω των κινδύνων από την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Ο οίκος αξιολόγησης περιέγραψε τον κύκλο χαλάρωσης της πολιτικής από την κεντρική τράπεζα της χώρας, η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο ακόμη και όταν ο πληθωρισμός σημείωνε άνοδο, «πρόωρη», και τόνισε ότι προκάλεσε επιδείνωση στην εμπιστοσύνη στο εσωτερικό της χώρας, που αντανακλάται σε απότομη υποτίμηση του νομίσματος.

Οι αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων οδηγήθηκαν σήμερα υψηλότερα, ενώ το ανησυχητικό είναι πως η καμπύλη επιτοκίων είναι αντεστραμμένη, ένδειξη απώλειας της επενδυτικής εμπιστοσύνης. Το δεκαετές τουρκικό ομόλογο σημειώνει απόδοση 21,28% και το πενταετές απόδοση 22,39%.