ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένα τα φορολογικά έσοδα και το Νοέμβριο - Η έκπληξη και τα καλά νέα για την οικονομία

Αυξημένα τα φορολογικά έσοδα και το Νοέμβριο
Ενθαρρυντικά είναι τα νέα από το μέτωπο των δημοσίων εσόδων

Στην ενεργειακή κρίση και στην πανδημία έχει στραμμένη την προσοχή του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

Στην τρέχουσα συγκυρία στην Οδό Νίκης οι επιτελείς αξιολογούν σε καθημερινά βάση τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην αγορά και στην κοινωνία ως απόρροια των ανατιμήσεων και της έξαρσης της πανδημικής κρίσης και προς το παρόν δεν υπάρχει ανατροπή στους σχεδιασμούς και στις προβλέψεις που συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2022.Παράλληλα τα θετικά μηνύματα από το μέτωπό των καταθέσεων, της κατανάλωσης και του τζίρου των επιχειρήσεων δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με γοργούς ρυθμούς το επόμενο διάστημα.

Ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά είναι τα νέα από το μέτωπο των δημοσίων εσόδων. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες το Νοέμβριο τα έσοδα θα διαμορφωθούν πάνω από το στόχο που έχει τεθεί και πιθανότητα κυμανθούν μεταξύ 700 - 850 εκατ. Ευρώ.

Να σημειωθεί πως τον Οκτώβριο τα φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα κατά 341 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, συνεχίζοντας την καλή πορεία που εμφάνισαν για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο με την ομαλοποίηση των πληρωμών των φορολογικών υποχρεώσεων για 2021.

Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου τα φορολογικά έσοδα καταγράφουν υπέρβαση έναντι του στόχου κατά 1.236 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου ενώ στα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού καταγράφουν μειωμένα κατά 456 εκατ. ευρώ λόγω τη μεταχρονολόγησης για το επόμενο έτος δόσης ύψους 1718 εκατ. ευρώ που είχε υπολογιστεί το ότι θα εισπραχθεί τον Οκτώβριο.

Οι εκτιμήσεις στον προϋπολογισμό

Εν τω μεταξύ το σχέδιο του Προϋπολογισμού προβλέπει σημαντική αύξηση των εσόδων, κυρίως λόγω της προβλεπόμενης οικονομικής μεγέθυνσης και της αύξησης της απασχόλησης. Συγκεκριμένα, τα φορολογικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού αναμένεται να ανέλθουν σε 50,055 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 536 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προσχέδιο λόγω της μεγαλύτερης προβλεπόμενης αύξησης του ΑΕΠ.

Η συνολική μεταβολή των φορολογικών εσόδων μεταξύ 2021 και 2022 ανέρχεται συνολικά στα 3,5 δισ. ευρώ με τους φόρους κατανάλωσης να συνεισφέρουν κατά περίπου 2,2 δισ. ευρώ και τους φόρους εισοδήματος κατά 1,3 δισ. ευρώ. Επίσης, προβλέπεται αύξηση κατά 520 εκατ. ευρώ των εσόδων των ΟΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές, λόγω αύξησης της απασχόλησης. Οι συνολικές δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2022 προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 65.594 εκατ. ευρώ, σημαντικά χαμηλότερες κατά 5.253 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκτιμώμενο ύψος τους για το 2021, εξαιτίας των μειωμένων δαπανών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.