ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί συμφέρει να πάρουμε σήμερα στεγαστικό δάνειο

Γιατί συμφέρει να πάρουμε σήμερα στεγαστικό δάνειο

Γράφει ο Δημήτρης Πεφάνης

Την ιδανική συγκυρία βιώνουν -όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές αλλά και παράγοντες της κτηματαγοράς- όσοι θέλουν να αγοράσουν σπίτι με στεγαστικό δάνειο. Πρόκειται για μια «πρωτοφανή συναστρία» θετικών εξελίξεων που ήδη έχουν προκαλέσει σημαντική αύξηση τόσο στη ζήτηση όσο και στις νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων.

Τα χαμηλά επιτόκια

Ο πρώτος, αντικειμενικός, παράγοντας που κάνει τα στεγαστικά δάνεια ιδιαίτερα συμφέροντα είναι το πολύ χαμηλό κόστος του χρήματος. Τα επιτόκια αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται ακόμα και κάτω του 3% ενώ υπάρχουν περιπτώσεις δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο που χρηματοδοτούνται στο επίπεδο του 2,3%-2,4%, το οποίο είναι και το χαμηλότερο εδώ και πολλά χρόνια.

Την ίδια στιγμή, υπέρ των δανειοληπτών λειτουργεί το γεγονός ότι οι τράπεζες προσφέρουν πλέον και στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο και εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια που φτάνει τα 30 χρόνια με εξαιρετικά ανταγωνιστική τιμολόγηση. Συγκεκριμένα, σήμερα μπορεί κανείς να «κλειδώσει» σταθερό επιτόκιο της τάξης του 2,8% έως 3% ακόμα και για 30 χρόνια, δηλαδή για όλη τη διάρκεια του δανείου και να μην κινδυνεύει καθόλου από τυχόν αυξήσεις στο κόστος του χρήματος.

Τα ακριβά ενοίκια

Ένας ακόμη παράγοντας που κάνει συμφέρουσα την αγορά κατοικίας με στεγαστικό δάνειο είναι η κατακόρυφη άνοδος στις τιμές των ενοικίων τα τελευταία χρόνια. Λόγω και της βραχυχρόνιας μίσθωσης, σε πολλές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης οι τιμές των ενοικίων έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ και η προσφορά είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Έτσι σε πολλές περιπτώσεις για ένα ακίνητο της τάξης των 80-100 τ.μ. τα ενοίκια ξεπερνούν ακόμη και τα 600 με 700 ευρώ ανά μήνα, λειτουργώντας αποτρεπτικά. Σε συνδυασμό δε με τα χαμηλά επιτόκια, σε πολλές περιπτώσεις η μηνιαία δόση του δανείου μπορεί να είναι ακόμη και μικρότερη από το ενοίκιο, κάνοντας την αγορά εξαιρετικά συμφέρουσα.

Οι σταθερές τιμές αγοράς

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, υπέρ της εναλλακτικής της αγοράς με στεγαστικό δάνειο συνηγορεί το γεγονός ότι οι τιμές πώλησης των ακινήτων σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν ακολουθήσει (ακόμα) την ξέφρενη κούρσα των ενοικίων. Προφανώς υπάρχουν περιοχές όπως π.χ. τα Νότια Προάστια της Αθήνας όπου οι τιμές αγοράς έχουν «ξεφύγει», όμως η μεγάλη πτώση κατά την κρίση σημαίνει ότι ακόμη και σήμερα -και παρά την άνοδο των τελευταίων μηνών- υπάρχει ακόμη προσφορά ακινήτων προς πώληση σε λογικές τιμές και σε πλήθος περιοχών της επικράτειας.

Οι προοπτικές της κτηματαγοράς

Όπως όμως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη αλλά και κτηματομεσίτες, αυτό το «παράθυρο ευκαιρίας» δεν πρόκειται να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και σε περιοχές που έχουν μείνει πίσω στην κούρσα των τιμών. Ειδικά μόλις ξεκαθαρίσει το τοπίο της πανδημίας, αναμένεται σημαντική ζήτηση για κατοικίες σε όλη την Ελλάδα, γεγονός που εκτιμάται ότι θα ωθήσει προς τα πάνω τις τιμές. Παράλληλα, έργα υποδομής όπως η Γραμμή 4 του Μετρό στην Αθήνα και το Μετρό της Θεσσαλονίκης αναμένεται να αναβαθμίσουν μια σειρά από περιοχές με άμεσο αντίκτυπο στις τιμές των ακινήτων. Οι εξελίξεις αυτές, εφόσον επιβεβαιωθούν, λειτουργούν υπέρ των αγοραστών, καθώς τους επιτρέπουν να αποκτήσουν υπεραξία από το ακίνητό τους ή ακόμη και να το πουλήσουν με κέρδος σε περίπτωση που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους.

Η αύξηση των χορηγήσεων από τις τράπεζες

Τέλος, υπέρ των εδιαφερομένων λειτουργεί το γεγονός ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν ανοίξει ξανά -μετά από πολλά χρόνια- τους κρουνούς των στεγαστικών δανείων διευκολύνοντας τους υποψήφιους αγοραστές. Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, υπό την αίρεση ότι πληρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις, η διαδικασία έγκρισης και εκταμίευσης ενός στεγαστικού δανείου είναι εύκολη και άμεση. Μάλιστα, ο διαρκώς εντεινόμενος ανταγωνισμός μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων λειτουργεί υπέρ τους, καθώς μειώνεται το κόστος χρήματος ενώ οι τράπεζες δελεάζουν τους ενδιαφερόμενους με μια σειρά από επιπλέον παροχές όπως π.χ. μειωμένα κόστη στις ασφαλιστικές καλύψεις.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στα Στεγαστικά Δάνεια