ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προοπτικές της κτηματαγοράς και τι σημαίνει αυτό για τους δανειολήπτες

Οι προοπτικές της κτηματαγοράς και τι σημαίνει αυτό για τους δανειολήπτες

Γράφει ο Δημήτρης Πεφάνης

«Ούριο άνεμο» για όσους θέλουν να αποκτήσουν σπίτι με στεγαστικό δάνειο δίνουν οι θετικές προοπτικές της κτηματαγοράς, όπως αυτές εκφράζονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, τραπεζικούς αναλυτές αλλά και κτηματομεσίτες.

Οι αναλύσεις αυτές συγκλίνουν στο γεγονός ότι μετά από μια πολυετή πτώση, οι τιμές των ακινήτων σε όλη τη χώρα ανακάμπτουν δυναμικά. Μάλιστα, τραπεζικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης μπορεί να αποτελέσει «καύσιμο» περαιτέρω ανόδου, ενώ ταυτόχρονα παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος προς τα επάνω μέχρι να καλυφθούν οι απώλειες που κατέγραψαν οι τιμές των ακινήτων κατά τη δεκαετία της κρίσης.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τιμές των ακινήτων το τρίτο τρίμηνο του έτους κατέγραψαν αύξηση κατά 7,9%. Αντίστοιχα, το α΄ και β΄ τρίμηνο του 2021 η αύξηση σε σχέση με τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2020 διαμορφώθηκε σε 4,3% και 6,2%, ενώ για το 2020 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,5%.

Σύμφωνα πάντα με την Τράπεζα της Ελλάδος, με βάση την παλαιότητα ακινήτου, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των νέων διαμερισμάτων διαμορφώθηκε στο 7,6% και των παλαιών στο 8,2%.

Αναλυτικά, η αύξηση των τιμών το γ' τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 ήταν 7,6% για τα νέα διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών, και 8,2% για τα παλαιά, δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το α΄ και β΄ τρίμηνο του 2021 σημειώθηκε αύξηση των τιμών των νέων διαμερισμάτων κατά 4,5% και 6,2% αντίστοιχα, ενώ οι τιμές των παλαιών διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 4,1% και 6,2%, σε σύγκριση με το αντίστοιχα τρίμηνα του 2020. Για το 2020, οι τιμές για τα νέα και τα παλαιά διαμερίσματα αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,8% και 4,2% αντίστοιχα.

Τα παραπάνω στοιχεία συνδυάζονται, όπως αναφέρουν τραπεζικοί αναλυτές, με το γεγονός ότι η συντήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα από την ΕΚΤ, η μεγάλη ρευστότητα που διαθέτουν οι ελληνικές Τράπεζες και η πρόθεση τους για ισχυρή πιστωτική επέκταση, ευνοούν το δανεισμό.

Αντίστοιχα, προσθέτουν οι τραπεζίτες, οι πολύ χαμηλές έως μηδενικές αποδόσεις στις καταθέσεις συμβάλλουν με τη σειρά τους στη ζήτηση εναλλακτικών τοποθετήσεων, με κυρίαρχη, παραδοσιακά, την αγορά ακινήτων.

Όπως ανέφερε πρόσφατα ο κ. Ηλίας Λεκκός, Chief Economist, Επικεφαλής Οικονομικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς και Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, ένα επενδυτικό ακίνητο προσφέρει καθαρές αποδόσεις μέσω των ενοικίων της τάξης του 3% με 4% σε μέσο όρο, χωρίς να συνυπολογίζεται η αναμενόμενη άνοδος της αξίας του, πρόσθεσε. Σημαντική ώθηση στις μεταβιβάσεις ακινήτων δίνουν οι πρόσφατες αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών, κυρίως στις περιοχές όπου καταγράφονται μεγάλες αυξήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, ανέφερε ο κ. Λεκκός, ο μέσος όρος του εμβαδού κατοικίας που αναζητείται για αγορά είναι τα 95 τμ και ο μέσος όρος της ανώτατης τιμής που θέτουν οι υποψήφιοι αγοραστές χρήστες στην αναζήτησή τους για αγορά ακινήτου παρουσιάζει αύξηση για το 2021 και κυμαίνεται στα 160.000 ευρώ έναντι του αντίστοιχου μέσου όρου για το 2020 που κυμάνθηκε στα 147.000 ευρώ.

Τα οφέλη για τους δανειολήπτες

Η συγκυρία αυτή λειτουργεί θετικά για εκείνους που θα καταφέρουν να αξιοποιήσουν θετικά αυτό το «παράθυρο ευκαιρίας», αγοράζοντας ακίνητο με στεγαστικό δάνειο. Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί ο κτηματομεσίτης κ. Ιωάννης Μασανόρης, αφενός μπορούν να εξασφαλίσουν δόση ανταγωνιστική σε σχέση με το ενοίκιο, κυρίως όμως έχουν προοπτικές υπεραξιών από την επένδυσή τους, εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για άνοδο των τιμών. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να μένουν στο σπίτι που αγόρασαν και κάποια στιγμή, είτε στη λήξη του δανείου είτε και νωρίτερα, να το πουλήσουν, εξασφαλίζοντας κεφαλαιακά κέρδη. Αντίστοιχα, στην περίπτωση που για κάποιο λόγο δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πληρώνουν τη δόση του δανείου του, μπορούν να πουλήσουν το σπίτι σε καλή τιμή και με τα χρήματα αυτά να αποπληρώσουν το υπόλοιπο του χρέους, την ίδια συμμετοχή τους και ενδεχομένως να βγάλουν και κάποιο κέρδος, ανάλογα με την πορεία των τιμών των ακινήτων.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στα Στεγαστικά Δάνεια