ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναστολή του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων έως το 2024

Αναστολή του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων έως το 2024
INTIME

Τον δρόμο για τη διατήρηση του «παγωμένου» ΦΠΑ 24% στα νεόδμητα ακίνητα έως και το τέλος του 2024 και την επιβολή μειωμένου ή και μηδενικού ΦΠΑ από το 2025 άνοιξαν οι αλλαγές στους κανόνες των συντελεστών ΦΠΑ που αποφάσισε χθες το Εcofin και με τις οποίες δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στις χώρες της ΕΕ να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές σε περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες, ακόμη και μηδενικό ΦΠΑ για ορισμένα αγαθά. 

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι ανατροπές που έρχονται στους συντελεστές ΦΠΑ από το 2025 δίνουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα να διαπραγματευτεί και να πετύχει τη διατήρηση της αναστολής του ΦΠΑ 24% στις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων για ακόμη δύο χρόνια, και συγκεκριμένα έως το τέλος του 2024.

Από την 1η Ιανουαρίου 2025, ο συντελεστής ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές καταργείται και ανάλογα με τις δημοσιονομικές συνθήκες η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει εάν θα εφαρμόσει στις μεταβιβάσεις νέων οικοδομών μειωμένο συντελεστή 13% ή ακόμη και μηδενικό, όπως ισχύει σε άλλες χώρες της ΕΕ (π.χ. Λουξεμβούργο).

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει για την αγορά ακινήτων παρεκκλίσεις που εφαρμόζουν για την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ άλλα κράτη - μέλη.

Το μέτρο της αναστολής του ΦΠΑ στην οικοδομή για άλλα δύο χρόνια αναμένεται να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην αγορά ακινήτων, η οποία βρίσκεται σε ανοδική τροχιά τους τελευταίους μήνες, και να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις από το εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ 24% επιβλήθηκε στις αγοραπωλησίες ακινήτων το 2006 και αφορούσε ακίνητα με άδεια οικοδομής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά, με εξαίρεση την αγορά πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση το 2019 αποφάσισε την αναστολή του ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022, η οποία περιλαμβάνει τόσο περιπτώσεις νέων αδειών όσο και παλιές άδειες που εκδόθηκαν από 1ης Ιανουαρίου 2006.