ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δώρο Χριστουγέννων 2021: Πότε και πώς θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι σε αναστολή

Δώρο Χριστουγέννων 2021: Πότε και πώς θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι σε αναστολή

Δώρο Χριστουγέννων 2021: Πότε θα καταβληθεί για τους εργαζομένους σε αναστολή  ή στον μηχανισμό «ΣΥΝ- Εργασία». 

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιονδήποτε εργοδότη, δικαιούνται δώρα εορτών.

Σε δύο δόσεις θα λάβουν το Δώρο Χριστουγέννων οι μισθωτοί που μπήκαν σε αναστολή, ή στον μηχανισμό «ΣΥΝ- Εργασία» ή έχουν υποβάλλει μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις για το διάστημα Μαΐου - Δεκεμβρίου 2021.

Οι εργαζόμενοι που είχαν τεθεί σε αναστολή, και εκείνοι που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» θα λάβουν το Δώρο Χριστουγέννων ως εξής:

  • Το τμήμα του Δώρου που δεν αντιστοιχεί στην περίοδο της αναστολής θα το πληρώσει ο εργοδότης.
  • Το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στην περίοδο της αναστολής ή στην περίοδο συμμετοχής στο πρόγραμμα «Συν-εργασία» θα το πληρώσει το κράτος.

Εργαζόμενοι σε αναστολή

Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή από (01/05) θα λάβουν το Δώρο Χριστουγέννων από δύο διαφορετικές πηγές.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται για τα διαστήματα που απασχόλησαν τους μισθωτούς τους να καταβάλουν κανονικά το Δώρο Χριστουγέννων το αργότερο μέχρι την 21.12.2021, βάσει των πραγματικά καταβαλλόμενων αποδοχών τους.

Για τα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία οι συμβάσεις εργασίας των μισθωτών τέθηκαν σε αναστολή, η αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων θα καταβληθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζομένων και θα υπολογιστεί επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (δηλ. στα 534 ευρώ).

Η πληρωμή προς τους δικαιούχους – εργαζόμενους της αναλογίας του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων 2020, που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, ολοκληρώνεται αυτοματοποιημένα από τα δεδομένα που τηρούνται στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», αναφορικά με τις ημέρες αναστολής των συμβάσεων εργασίας εκάστου μισθωτού, τις ημέρες υπαγωγής στο μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-Εργασία» και τα καταβαλλόμενα για τις αντίστοιχες αιτίες ποσά οικονομικής ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η αναλογία του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων 2021, πιστώνεται απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό (ΙΒΑΝ) εκάστου μισθωτού.

Από τον κρατικό προϋπολογισμό θα λάβουν την αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων και οι εποχικοί εργαζόμενοι, με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή ή οι οποίοι υπέβαλαν μονομερείς δηλώσεις αναστολής, για το διάστημα της αναστολής, υπολογιζόμενο επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του αντίστοιχου διαστήματος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο επιχειρηματίας και «πατέρας» των τετραδίων SKAG, Θεόδωρος Σκαγιάς

Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Πολύ σοβαρή η επιδείνωση του καιρού με εν δυνάμει επικίνδυνες καταιγίδες

Τρόμος για δύο ανήλικες στην Ερμού: Δύο άνδρες τις κυνήγησαν για να τις θωπεύσουν