ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Η ΕΚΤ δεν θα βάλει τα ελληνικά ομόλογα στο QE

Bloomberg: Η ΕΚΤ δεν θα βάλει τα ελληνικά ομόλογα στο QE
AP

Σταθεροποιητικά κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σήμερα, παρά την μείωση των προσδοκιών ότι οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 16 Δεκεμβρίου θα επιφυλάσσουν κάτι για τη χώρα μας.

Το Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχους της ΕΚΤ μετέδωσε σήμερα πως η Κεντρική Τράπεζα μελετά αλλαγές στον τρόπο που επανεπενδύει στα ομόλογα που αγόρασε μέσω του έκτακτου προγράμματος της πανδημίας, για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη σε περιπτώσεις μελλοντικών αναταραχών.

Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσε να επεκτείνει το διάστημα στο οποίο ρολάρει τα ομόλογα που ωριμάζουν και να έχει περισσότερη ευελιξία στη γεωγραφική κατανομή τέτοιων αγορών, που έγιναν στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για την αντιμετώπιση της πανδημίας PEPP.

Τελική απόφαση δεν υπάρχει, αλλά μια τέτοια κίνηση θα αντιμετώπιζε τις ανησυχίες μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου σε ό,τι αφορά την ανάγκη να υπάρχει ένα διαθέσιμο εργαλείο σε περιόδους αναταραχής.

«Αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να είναι μια «παρηγοριά» για την Ελλάδα. Οι προσδοκίες της ότι θα γίνει επιλέξιμη για το «κλασικό» πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (APP) πιθανότατα θα αποδειχθούν μάταιες», αναφέρει το Bloomberg.

Ως γνωστόν, η χώρα εξαιρείται από το APP επειδή τα ομόλογά της δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα.

Το δεκαετές ελληνικό ομόλογο σημειώνει σήμερα απόδοσή 1,36%, το πενταετές απόδοση 0,461% και το 15ετές απόδοση 1,4%.