ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση στις αιτήσεις για την μεταφορά φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα

Παράταση στις αιτήσεις για την μεταφορά φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα
INTIME

Ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας εξέτασης των αιτήσεων και έκδοσης αποφάσεων για την υπαγωγή φυσικών προσώπων που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα στον ειδικό τρόπο φορολόγησης εισοδήματος από μισθωτή εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα προβλέπει διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις» που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Ο μεγάλος όγκος των αιτήσεων λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος για την εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που αφορούν στον ειδικό τρόπο φορολόγησης εισοδήματος από μισθωτή εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα που προκύπτει στην ημεδαπή, φυσικών προσώπων που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, οδήγησε στην απόφαση για χορήγηση πρόσθετου χρόνου.

H εναλλακτική φορολόγηση φορολογικών κατοίκων ημεδαπής έχει οδηγήσει σε σώρευση εκκρεμών αιτημάτων που δεν είναι εφικτό να εξεταστούν στο σύνολό τους εντός των στενών ισχυουσών προθεσμιών, με κίνδυνο ενδεχόμενη ματαίωση του σκοπού τους.

Σε αυτό συνετέλεσε και το γεγονός ότι πρόκειται για το πρώτο έτος εφαρμογής των διατάξεων αυτών και η αρμοδιότητα εξέτασης των αιτήσεων ανήκει αποκλειστικά στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού.

Το άρθρο 51 του σχεδίου νόμου αναφέρει τα εξής:

«Άρθρο 51

Παράταση της προθεσμίας εξέτασης των αιτήσεων και έκδοσης αποφάσεων για την υπαγωγή στο άρθρο 5Γ του ν. 4172/2013 - Τροποποίηση της παρ. 69 του άρθρου 72 του ν. 4172/2013 40

Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 69 του άρθρου 72 του ν. 4172/2013 (Α΄167) τροποποιείται ως προς την προθεσμία της Φορολογικής Διοίκησης για την εξέταση και έκδοση απόφασης επί των αιτήσεων υπαγωγής στο άρθρο 5Γ του ν. 4172/2013, και η παρ. 69 διαμορφώνεται ως εξής:

«69. Ειδικά για τις αιτήσεις υπαγωγής στον ειδικό τρόπο φορολόγησης εισοδήματος από μισθωτή εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα που προκύπτει στην ημεδαπή, φυσικών προσώπων που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, οι οποίες θα υποβληθούν εντός του έτους 2021 και αφορούν σε ανάληψη υπηρεσίας ή έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρησης που έλαβε χώρα μέχρι τις 31 Ιουλίου του έτους αυτού, κατ’ εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 5Γ, ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης ορίζεται η 30ή Σεπτεμβρίου 2021. Η Φορολογική Διοίκηση εξετάζει την αίτηση και εκδίδει απόφαση επί της αίτησης, το αργότερο μέχρι την 17η Ιανουαρίου 2022.».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ράδιο Αρβύλα: Καταγγελία πρώην εργαζόμενης-Γνώριζαν ότι ο Στάθης Παναγιωτόπουλος είναι παρενοχλητής

Ποιος είναι επιτέλους αυτός ο Στάθης Παναγιωτόπουλος; Η σχέση του με τους Deep Purple

Συντάξεις: Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για 3 εκατ. ασφαλισμένους - Ποιους αφορά

Θλίψη στις Ένοπλες Δυνάμεις: Πέθανε 38χρονος ΕΠΟΠ Επιλοχίας στον Έβρο ενώ εκτελούσε υπηρεσία