ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς ιστορικό ρεκόρ οδεύει το παγκόσμιο ΑΕΠ - Θα ξεπεράσει τα 100 τρισ. δολάρια

Προς ιστορικό ρεκόρ οδεύει το παγκόσμιο ΑΕΠ
Προς ιστορικό ρεκόρ οδεύει το παγκόσμιο ΑΕΠ
Pixabay

Παρά τα προβλήματα που προκαλεί η πανδημία, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, όπως δείχνουν νέα στοιχεία που αφορούν προβλέψεις για το ΑΕΠ όλου του κόσμου. 

Το ακαθάριστο εθνικό προϊόν όλου του πλανήτη αναμένεται πλέον το 2022 να ξεπεράσει τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά στην Ιστορία. Αυτό αναμένεται να γίνει δύο χρόνια νωρίτερα από όσο είχε προβλεφθεί, σύμφωνα με στοιχεία από τη βρετανική εταιρεία συμβούλων, Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (Centre for Economics and Business Research).

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η Κίνα θα χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο για να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Το CEBR προέβλεψε ότι η Κίνα θα γίνει η κορυφαία οικονομία του κόσμου σε όρους δολαρίου το 2030, δύο χρόνια αργότερα από ό,τι προβλεπόταν στην αντίστοιχη περσινή έκθεση. Η Ινδία φαίνεται έτοιμη να ξεπεράσει τη Γαλλία το επόμενο έτος και στη συνέχεια τη Βρετανία το 2023 για να ανακτήσει τη θέση της ως η έκτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, εκτιμά επίσης το CEBR.

Η πρόβλεψη του CEBR είναι σύμφωνη με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο προβλέπει επίσης ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ σε δολάρια και σε τρέχουσες τιμές θα ξεπεράσει τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη πως το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα εξακολουθήσει να αυξάνεται καθώς θα υπάρχει συνεχιζόμενη ανάκαμψη από την πανδημία, παρά το γεγονός ότι εάν ο πληθωρισμός επιμείνει μπορεί να είναι δύσκολο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αποφύγουν να δουν τις οικονομίες τους ξανά σε ύφεση, ανέφερε η εταιρεία.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα το μεγαλύτερο ΑΕΠ στον κόσμο το έχουν οι ΗΠΑ με 22 τρισ. δολάρια. Ακολουθούν η Κίνα με 16,6 τρισ. δολάρια. και η Ιαπωνία με 5,3 τρισ. δολάρια. Στις επόμενες θέσεις βρίσκονται η Γερμανία με 4,3 τρισ. δολάρια, η Βρετανία με 3,1 τρισ. δολάρια, η Ινδία με 3 τρισ. δολάρια, η Γαλλία με 2,9 τρισ. δολάρια, η Ιταλία με 2,1 τρισ. δολάρια, ο Καναδάς με 1,8 τρισ. δολάρια και η Νότια Κορέα με επίσης 1,8 τρισ. δολάρια. Στην ενδέκατη θέση βρίσκεται η Ρωσία με ΑΕΠ που φέτος εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 1,7 τρισ. δολάρια.