ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύμφωνο Σταθερότητας: Διαφορετικό όριο χρέους για κάθε χώρα προτείνει η Κομισιόν

Σύμφωνο Σταθερότητας: Διαφορετικό όριο χρέους για κάθε χώρα προτείνει η Κομισιόν
European Union

Ο Επίτροπος Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πάολο Τζεντιλόνι θέλει να μπουν όρια χρέους σε μεμονωμένη βάση για τα κράτη μέλη, στο πλαίσιο της προτεινόμενης αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ που σκοπεύει να παρουσιάσει γύρω στα μέσα του 2022.

O Τζεντιλόνι ζήτησε τον Νοέμβριο να υπάρξει συζήτηση για την αναθεώρηση των κανόνων της Ε για το χρέος, λόγω των οικονομικών πιέσεων που προκαλεί η κρίση του κορωνοϊού.

«Δεν μπορούμε να βάλουμε όλες τις χώρες στο ίδιο τσουβάλι. Οι διαφορές στα τρέχοντα επίπεδα χρέους είναι πολύ μεγάλες για να γίνει κάτι τέτοιο», δήλωσε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Τα προγράμματα κρατικής υποστήριξης και επενδύσεων για να αντισταθμιστεί η οικονομική επίπτωση της Covid-19 έχουν στείλει στα ύψη τα χρέη πολλών χωρών της ΕΕ, πέραν του τρέχοντος ορίου του 60% του ΑΕΠ που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ο Gentiloni σημείωσε πως η μεταρρύθμισή του θα θέτει ξεχωριστούς στόχους χρέους για κάθε χώρα, προσθέτοντας πως η Κομισιόν θα αποκτήσει πιο αποτελεσματικά εργαλεία για να επιβάλλει τους κανόνες των προϋπολογισμών.

Ο ίδιος απέρριψε την πρόταση του επικεφαλής του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, Κλάους Ρέγκλινγκ για αύξηση του ορίου χρέους στο 100% του ΑΕΠ για όλα τα κράτη.