ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αλλοπρόσαλλες» δηλώσεις στέλνουν την ισοτιμία τουρκικής λίρας - δολαρίου πάνω από τις 13,2 λίρες

Στα ύψη οι αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων
Στα ύψη οι αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων
AP

Στις 13,2 λίρες σκαρφάλωσε σήμερα η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο, ενώ το τελευταίο 24ωρο το σφυροκόπημα στα τουρκικά κρατικά ομόλογα είναι αδιάκοπο.

Το δεκαετές τουρκικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 24,65%. Τα δε πενταετή ομόλογα της Τουρκίας καταγράφουν απόδοση 25,7%.

Την ίδια στιγμή αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας Νουρεντίν Νεμπατί, ο οποίος υποστήριξε δημοσίως μία γνωστή θεωρία συνωμοσίας, σύμφωνα με την οποία η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανήκει σε πέντε πλούσιες οικογένειες.

«Η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών δεν ανήκει στο κοινό. Βρίσκεται στα χέρια πέντε οικογενειών», δήλωσε o Νεμπατί κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CNN Turk.

Σε κάθε περίπτωση οι δηλώσεις του Νουρεντίν Νεμπατί είναι συμβατές με την αλλοπρόσαλλή στάση της τουρκικής κυβέρνησης στην οικονομία και τη διεθνή πολιτική.

Η πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευθύνεται αποκλειστικά για τις αλλεπάλληλες υποτιμήσεις της τουρκικής λίρας και για την εκτίναξη του πληθωρισμού. Αντιθέτως προς την κοινώς αποδεκτή οικονομική θεωρία που υποστηρίζει ότι η αύξηση των επιτοκίων ανακόπτει την αύξηση του πληθωρισμού και ενισχύει την ισοτιμία του νομίσματος, ο Ερντογάν, εμμονικά προσκολλημένος σε ισλαμικές οικονομικές θεωρίες προηγούμενων αιώνων, επιβάλλει διαρκείς μειώσεις των επιτοκίων επιδιώκοντας την «κινεζοποίηση» της τουρκικής οικονομίας (νόμισμα με χαμηλή συναλλαγματική ισοτιμία, χαμηλό εργατικό κόστος, αύξηση εξαγωγών, αύξηση θέσεων εργασίας κ.λπ.).

Βεβαίως, για να αποδώσει ένα τέτοιο εγχείρημα, χρειάζεται χρόνος, τον οποίο ο Ερντογάν δεν διαθέτει. Έτσι, οι αλλεπάλληλες αποπομπές οικονομικών υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησής του καθώς και διοικητών της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας είναι ενδεικτικές της εμμονής του Ερντογάν στην εσφαλμένη αντίληψή του περί των επιτοκίων, του πολιτικού πανικού του, και της πάγιας τακτικής του να αποδίδει τις ευθύνες για τις αποτυχίες του σε διάφορους «αποδιοπομπαίους τράγους».

Εξαιτίας των προσωπικών πολιτικο-οικονομικών λανθασμένων επιλογών του Ερντογάν η Τουρκία βρίσκεται πολιτικά στιγματισμένη διεθνώς, διπλωματικά απομονωμένη από τον δυτικό κόσμο και πολύ κοντά στην επιβολή capital controls. Λαμβανομένης υπ’ όψιν της δημοτικότητας του Τούρκου προέδρου, εάν δεν συμβούν «θαύματα», στις εκλογές του 2023 αυτός αναμφίβολα θα υποστεί συντριβή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.