ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογία: Νέες φοροελαφρύνσεις το 2022 - Ποιοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν λιγότερα

Φορολογία: Νέες φοροελαφρύνσεις το 2022 - Ποιοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν λιγότερα
Η λίστα των φοροελαφρύνσεων του 2022

Έρχονται αλλαγές  στους φόρους - Ποιοι φορολογούμενοι κερδίζουν από τις φοροελαφρύνσεις. 

«Ποδαρικό» με φοροελαφρύνσεις ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ κάνει το 2022 δίνοντας «ανάσες» σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα μετά και την αύξηση του κατώτατου μισθού που ισχύει από 1η Ιανουαρίου, σε συνδυασμό με την παράταση της αναστολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και της επεκτάσεως του «κουρέματος» των ασφαλιστικών εισφορών διατηρεί αυξημένες τις αποδοχές τους.

Οι ιδιοκήτες ακινήτων με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία αναμένεται να πληρώσουν χαμηλότερο φέτος χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ, ενώ οι φορολογούμενοι θα κερδίσουν έξτρα έκπτωση φόρου έως και 2.200 ευρώ αν ζητούν αποδείξεις από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους.

Πιο αναλυτικά,

Οι φοροελαφρύνσεις για το 2022

Η πρώτη παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, μετά από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη και την θετική απάντηση του Πρωθυπουργού, είναι η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει προαναγγείλει και τη διεύρυνση του μέτρου και για τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους.

Ποιοι κερδίζουν από τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης

  • Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα για τα εισοδήματα που αποκτούν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι για τα εισοδήματα του 2021 που θα δηλωθούν το 2022, καθώς και οι αγρότες.
  • Όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια

Ακολουθεί η μείωση στις προκαταβολές φόρου των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών. Επιπρόσθετα, αναμένεται η σημαντική μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22%.

Πιο αναλυτικά: Μειώνεται περαιτέρω ο φόρος εισοδήματος των επιχειρήσεων -σε μόνιμη βάση- από το 24% στο 22%. Επίσης ισχύει η μείωση της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες στο 80%.

Μειωμένος ΦΠΑ

Η η Κυβέρνηση προσανατολίζεται από τις αρχές του 2022 να επεκτείνει τον μειωμένο συντελεστή στις μεταφορές, τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους, τις θεατρικές παραστάσεις, τις συναυλίες και στα τουριστικά πακέτα. Ενώ το μέτρο θα ισχύσει στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού, με τη μείωση να φτάνει από 24% που είναι σήμερα σε 13%.

Έκπτωση φόρου με e-αποδείξεις

Από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων.

Νέα φορολοταρία

Η νέα φορολοταρία θα μοιράζει έως και 50.000 ευρώ τον μήνα στους τυχερούς φορολογούμενους. Κάθε μήνα 500 τυχεροί θα κερδίζουν από 1.000 ευρώ, 70 από 5.000 ευρώ, 5 από 20.000 ευρώ και ένας υπερτυχερός φορολογούμενος θα κερδίζει 50.000 ευρώ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Με τέσσερις πυροβολισμούς εκτέλεσαν τον 41χρονο στο Μοσχάτο

J2US: Αυτό το ζευγάρι κέρδισε στον τελικό - Ο Νίκος Αλιάγας ανακοίνωσε το αποτέλεσμα (video)

Σενάρια του 2022: Από τις πρόωρες εκλογές πήγαμε στην… πτώση της κυβέρνησης