ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγορά αυτοκινήτου: Οι Έλληνες προτιμούν τα υβριδικά μοντέλα και την χρονομίσθωση

Αγορά αυτοκινήτου: Οι Έλληνες  προτιμούν τα υβριδικά μοντέλα και την χρονομίσθωση
INTIME

Η αγορά αυτοκινήτου κατάφερε να ξεπεράσει το όριο των 100.000 μονάδων, παρά την πανδημία και τα προβλήματα στις παραδόσεις των νέων μοντέλων, ενώ οι Έλληνες δίνουν πλέον «ψήφο» στα υβριδικά μοντέλα και προτιμούν τον δρόμο της χρονομίσθωσης. 

H αγορά καινούργιου αυτοκινήτου έκλεισε to 2021 με αύξηση 24,7%, ξεπερνώντας το «ψυχολογικό όριο» των 100.000 μονάδων, παρά τα σοβαρά και πολύμηνα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των μοντέλων, λόγω της έλλειψης ημιαγωγών σε παγκόσμιο επίπεδο. Συγκεκριμένα, το 2021 πρωτοκυκλοφόρησαν στην αγορά 100.973 νέα αυτοκίνητα, σημειώνοντας αύξηση 24,7% σε σχέση με το 2020.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα κατατάσσεται ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ με το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης στις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων, παρ’ όλο που δύο παράγοντες – η πανδημία και η έλλειψη τσιπ που καθυστερεί τις παραδόσεις νέων μοντέλων – έχουν φρενάρει την αγορά καινούργιου αυτοκινήτου.

Η μεγάλη έκπληξη είναι τα υβριδικά μοντέλα όπου δύο στους δέκα αγοραστές στρέφονται σε αυτή την κατηγορία, ενώ οι Έλληνες γυρίζουν την πλάτη τους στα ντίζελ.

Ειδικότερα, η πρώτη προτίμηση των νέων υποψήφιων αγοραστών αφορά τα μοντέλα βενζίνης, όπου πλέον κυριαρχούν οι εκδόσεις με κινητήρες από 1.000 ως 1.200 κ.εκ. Μάλιστα, τη μερίδα του λέοντος κατέχουν τα μοντέλα των 1.000 κ.εκ., μιας και η πλειονότητα των εκδόσεων – στα μοντέλα βενζίνης – προσφέρεται με κινητήρες αυτής της κατηγορίας, ενώ έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, αφού διαθέτουν εφάμιλλες επιδόσεις με τα περασμένης τεχνολογίας μοντέλα 1.400 - 1.600 κ.εκ.

Σημαντικά ενισχυμένη είναι η αγορά αυτοκινήτου με τη μέθοδο χρονομίσθωσης, όπου παρά τις αντίξοες συνθήκες και τους έντονους κραδασμούς που έχει δεχτεί τελευταία η αγορά του αυτοκινήτου, οι εταιρικές πωλήσεις γνωρίζουν και φέτος μια σταθερά ανοδική πορεία. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι μεγαλύτερη η διείσδυση των μοντέλων με κινητήρα ντίζελ και τα SUV. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, οι εταιρικές πωλήσεις αποτελούν περίπου το 50% των συνολικών πωλήσεων στη χώρα μας.