ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Είκοσι χρόνια «Ευρώ» - Όλα όσα θέλετε να ξέρετε στο Infographic του Newsbomb.gr

Είκοσι χρόνια «Ευρώ» - Όλα όσα θέλετε να ξέρετε στο Infographic του Newsbomb.gr

Δείτε στο infographic του Newsbomb.gr ποιο είναι το πιο δημοφιλες χαρτονόμισμα - Πόσα δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα κυκλοφορούν - Ποιο είναι το μέσο εισόδημα σε Ευρωζώνη και Ελλάδα

Είκοσι χρόνια συμπληρώθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2002, όταν το ευρώ έγινε το επίσημο νόμισμα για τις χώρες της Ευρωζώνης - μεταξύ αυτών και για την Ελλάδα. Σήμερα το χρησιμοποιούν περισσότεροι από 340 εκατομμύρια πολίτες ενώ επιπλέον 60 χώρες και περιοχές, με συνολικό πληθυσμό 175 εκατομμύρια ανθρώπους, έχουν συνδέσει την ισοτιμία των νομισμάτων τους με το ευρώ.

Από το 2002 έως σήμερα, η ζώνη του Ευρώ διευρύνθηκε, απαριθμώντας πλέον 19 μέλη, ενώ στον «προθάλαμο» του ενιαίου νομίσματος βρίσκονται η Βουλγαρία και η Κροατία, καθώς είναι υποψήφιες χώρες προς έγκριση. Παράλληλα, το Μονακό, ο Άγιος Μαρίνος, το Βατικανό και η Ανδόρα έχουν συνάψει επίσημες συμφωνίες και χρησιμοποιούν το ευρώ ως επίσημο νόμισμα. Εκτός συμφωνίας, το ευρώ ως νόμισμα χρησιμοποιούν το Μαυροβούνιο και το Κόσοβο, ενώ η Βόρεια Κορέα το χρησιμοποιεί ως επίσημο νόμισμα αποκλειστικά για διεθνείς συναλλαγές.

Πάντως, το σύμβολο του ευρώ, το γνωστό μας έχει ελληνικές ρίζες. Βασίζεται στο ελληνικό γράμμα Ε, αποτίοντας φόρο τιμής στη χώρα μας που αποτελεί και το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Ταυτόχρονα, «παντρεύει» το ελληνικό με το λατινικό αλφάβητο, μια και είναι το πρώτο γράμμα των λέξεων «Ευρώπη» και “Europe”. Oι δύο γραμμές στο € συμβολίζουν τη σταθερότητα ενώ ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στα κέρματα η μία πλευρά είναι κοινή ενώ η άλλη διαφοροποιείται ανά χώρα.

Δείτε στα παρακάτω infographics τους αριθμούς του ευρώ και 5+1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το ενιαίο νόμισμα: