ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Οι Έλληνες είναι πολύ χαλαροί για τη δουλειά

Λαγκάρντ: Οι Έλληνες είναι πολύ χαλαροί για τη δουλειά

Έντονα υποτιμητική έναντι των Ελλήνων εμφανίστηκε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε συνέντευξή της στο αμερικανικό δίκτυο CBS, η Λαγκάρντ μίλησε με πολύ σκληρά λόγια κατά του Ευρωπαϊκού Νότου και ιδιαίτερα κατά της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, υπάρχει χάσμα μεταξύ των Ευρωπαίων του Βορρά που δουλεύουν πολύ και ξοδεύουν λίγα και των Ευρωπαίων του Νότου, όπως οι Έλληνες, που είναι πολύ χαλαροί για την δουλειά, το χρήμα και το να πληρώνουν φόρους.

«Η χώρα έμεινε τελείως γυμνή» δήλωσε η Λαγκάρντ για την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι γλιτώσαμε «στο παρά πέντε» και έχουμε πολλά βήματα να κάνουμε ακόμη. Μάλιστα, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι μια χώρα 11 εκατομμυρίων ανθρώπων είχε χρέος μισό τρισ. δολάρια και δεν μπορούσε να αποπληρώσει τα χρέη της.

Η Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε ότι η Ευρώπη είχε να απαντήσει σε ένα δίλημμα αντίστοιχο με αυτό που είχαν οι ΗΠΑ όσον αφορά τη Lehman Brothers. Η ευρωζώνη έπρεπε είτε να σώσει την Ελλάδα είτε να την αφήσει να χρεοκοπήσει.

Παρότι η ευρωζώνη έχει ενιαίο νόμισμα, δεν διαθέτει συντονισμένη δημοσιονομική πολιτική, με αποτέλεσμα ορισμένα κράτη να ακολουθήσουν διαφορετική κατεύθυνση, θέτοντας σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ο διαχωρισμός μεταξύ Ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου, προσέθεσε η Λαγκάρντ, μετά το ξέσπασμα της κρίσης, που ξεχώρισε όσους αποταμίευαν από αυτούς που ήταν σπάταλοι.