ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 13,8 λίρες ανά δολάριο η ισοτιμία της τουρκικής λίρας

Στις 13,8 λίρες ανά δολάριο διαμορφώνεται σήμερα η ισοτιμία της τουρκικής λίρας
Στις 13,8 λίρες ανά δολάριο διαμορφώνεται σήμερα η ισοτιμία της τουρκικής λίρας
AP Photo/Burhan Ozbilici

Στις 13,8 λίρες ανά δολάριο διαμορφώνεται σήμερα η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με τους επενδυτές να συνεχίζουν τις ρευστοποιήσεις εν μέσω νέων ανησυχητικών δηλώσεων εκ μέρους της τουρκικής ηγεσίας.  

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να υποστηρίζει το «νέο οικονομικό μοντέλο», ισχυριζόμενος μάλιστα ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη «είναι πλέον μια κοντινή πραγματικότητα και όχι πια ένα όνειρο».

Κατηγορεί μάλιστα τις ξένες δυνάμεις και τους συνεργάτες τους (δηλαδή την αντιπολίτευση, τους γκιουλενιστές και τους Κούρδους) ότι προσπαθούν να υπονομεύσουν τα μεγάλα σχέδια που έχει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης για το 2023 και για το 2053 – την 100ή επέτειο από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας και την 600ή από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης αντιστοίχως.

Ωστόσο, η νομισματική αυτή πολιτική συνεπάγεται μεγάλη αιμορραγία για την Τουρκία. Δεν είναι τυχαίο πως πάνω από 7 δισ. δολάρια δαπάνησε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Σαχάπ Καβτσιόγλου μόνο μέσα στον Δεκέμβριο προκειμένου να στηρίξει τη λίρα.

Οι αναλυτές προειδοποιούν πως οι παρασκηνιακές παρεμβάσεις σημαίνουν πως η πραγματική ζημιά για το τουρκικό νόμισμα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη. Το νούμερο αυτό προκύπτει με βάση τα στοιχεία από την ίδια την κεντρική τράπεζα. Το νούμερο αυτό αφορά μόνο τις επίσημες παρεμβάσεις.

Παρά το γεγονός ότι η ισοτιμία παραμένει μακριά από τα ιστορικά χαμηλά των 18 λιρών ανά δολάριο (και των περίπου 20 ανά ευρώ), εξακολουθεί να είναι υποτιμημένη κατά περισσότερο από 38% σε σύγκριση με τις αρχές του 2021.

Μάλιστα, αρκετοί προβλέπουν ότι πολύ σύντομα η ραγδαία πτώση θα συνεχιστεί – πολύ περισσότερο καθώς τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως οι Τούρκοι δεν έχουν πειστεί να μετατρέψουν τα δολάρια σε λίρες.