ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγή σελίδας για τη Folli Follie – Κλείνει το κεφάλαιο της οικογένειας Κουτσολιούτσου

O ιδρυτής της επιχείρησης Δημήτρης Κουτσολιούτσος
O ιδρυτής της επιχείρησης Δημήτρης Κουτσολιούτσος
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία εγκρίθηκε η πολυαναμενόμενη συμφωνία εξυγίανσης της Folli Follie έχει πολλαπλή αξία.

Όχι μόνον διότι άνοιξε το δρόμο για την επίτευξη της βιωσιμότητας της εισηγμένης επιχείρησης, αλλά και διότι έθεσε τέλος στις αιτιάσεις της οικογένειας Κουτσολιούτσου, με το αρμόδιο πτωχευτικό δικαστήριο να στέλνει σήμα πως οι πρώην βασικοί μέτοχοι δεν μπορούν να έχουν πλέον λόγο στα διοικητικά της εταιρείας.

Πρόκειται για σημείο-σταθμό στη διαδικασία διάσωσης της πολύπαθης εταιρείας που ξεκίνησε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, μετά τις αποκαλύψεις για την εκτεταμένη παραποίηση των ισολογισμών της από τη Διοίκηση Κουτσολιούτσου.

Στα χρόνια που έχουν περάσει η σημερινή Διοίκηση σε συνεργασία με την πλειονότητα των πιστωτών της επιχείρησης, δίνει μάχη για να κρατήσει τη Folli Follie όρθια και να αποφύγει την πλήρη κατάρρευση.

Με την απόφαση της Δικαιοσύνης, ενεργοποιείται το σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει γενναίο κούρεμα των υποχρεώσεών της, αλλά και το σπάσιμό της σε δύο νέες εταιρικές οντότητες, όπου θα μεταφερθούν τα στοιχεία του ενεργητικού της.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης περιλαμβάνει τη μετεγκατάσταση καταστημάτων και επαναδιαπραγμάτευση των ενοικίων, δημιουργία 14 καταστημάτων έως το 2023 με το σήμα Collective και εγκατάσταση νέων σημείων πώλησης καλλυντικών σε περιοχές με αυξημένη εμπορική κίνηση, ενώ προβλέπεται και η ενοικίαση τμήματος του κτιρίου γραφείων στον Άγιο Στέφανο, όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρείας.

Δεδομένου ότι ο νόμος προβλέπει τρίμηνη προθεσμία για την υλοποίηση της συμφωνίας εξυγίανσης, μετά την επικύρωσή της, μέσα στις επόμενες 90 ημέρες θα πρέπει να γίνουν οι μεταβιβάσεις των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Για το λόγο αυτό η Διοίκηση της Folli Follie θα επιδιώξει να αρθούν οι δεσμεύσεις στα ακίνητα της εισηγμένης, διαδικασία που έχει όμως αρκετές προκλήσεις και δεν είναι αυτόματη.