ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντικές αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς της Κύπρου – Οι μεγάλοι χαμένοι

O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης
O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης
INTIME

Η Κύπρος πρόκειται να θεσπίσει παρακρατούμενο φόρο επί μερισμάτων, τόκων και δικαιωμάτων σε εταιρείες που βρίσκονται σε μη συνεργάσιμα κράτη στον τομέα της φορολογίας όπως αυτά καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιο συγκεκριμένα, από 31-12-2022 θα παρακρατείται φόρος 17% στα μερίσματα που καταβάλλονται από εταιρείες που είναι φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου σε εταιρείες που εδρεύουν σε μη συνεργάσιμα κράτη ή δεν έχουν την φορολογική τους κατοικία σε συνεργάσιμα κράτη στον τομέα της φορολογίας.

Η εν λόγω παρακράτηση φόρου θα διενεργείται υπό προϋποθέσεις που σχετίζονται με το ποσοστό συμμετοχής του δικαιούχου στην εταιρεία που διανείμει τα μερίσματα. Το αντίστοιχο ποσοστό παρακράτησης φόρου που σχετίζεται με την καταβολή τόκων ανέρχεται υπό προϋποθέσεις σε 30% ενώ για τα δικαιώματα σε 10%.

Η υποχρέωση παρακράτησης έρχεται σε ένα χρονικό σημείο κατά το οποίο η Κύπρος επιχειρεί να αναθεωρήσει το φορολογικό της καθεστώς.

Πρόσφατα η Κύπρος ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αυξήσει τον φορολογικό συντελεστή των νομικών προσώπων σε 15% (από 12,5%). Η γενικότερη αναμόρφωση της κυπριακής φορολογικής νομοθεσίας αναμένεται να έχει ως βασικό άξονα το περιβάλλον καθώς θα περιλαμβάνει την επιβολή φόρου επί των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και επιπλέον περιβαλλοντικές χρεώσεις που θα σχετίζονται με την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων.

Επιπλέον, στο πλαίσιο αυτό, θα τροποποιηθεί η ισχύουσα νομοθεσία ΦΠΑ για τις υπηρεσίες που σχετίζονται με την δημόσια υγεία καθώς και με την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση σύμφωνα με τα όσα έχει δεχθεί το ECOFIN.