ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι αγόρασαν το νέο δεκαετές ελληνικό ομόλογο

Ποιοι αγόρασαν το νέο δεκαετές ελληνικό ομόλογο
Ποιοι αγόρασαν το νέο δεκαετές ελληνικό ομόλογο
Pixabay

Σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα του Ιουνίου 2020 επέστρεψε χθες το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, με το Δημόσιο να αντλεί 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,84% από την έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου.

Ήταν η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για το 2022, μία χρονιά κατά την οποία οι κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη γνωρίζουν πως θα έρθουν αντιμέτωπες με υψηλότερες αποδόσεις και πως θα αντλήσουν μεγάλα ποσά από τις αγορές για να χρηματοδοτήσουν τις δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με μεγαλύτερο κόστος σε σχέση με το 2020 και το 2021.

Η χθεσινή έκδοση χαρακτηρίστηκε από υψηλή ζήτηση και υπερκαλύφθηκε για πέντε φορές. Ποιοι ήταν όμως αυτοί που επένδυσαν στον νέο ελληνικό τίτλο;

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΔΔΗΧ στην έκδοση συμμετείχαν179 επενδυτές, με τις συνολικές προσφορές τους να ανέρχονται στα 15 δισ. ευρώ. Ισχυρότερη ήταν για ακόμη μία φορά η ζήτηση από τη Βρετανία, ενώ ακολούθησε η ηπειρωτική Ευρώπη. Την έκδοση στήριξαν βεβαίως και εγχώριοι λογαριασμοί εξασφαλίζοντας ένα μερίδιο της τάξης του 15,5%.

Οι λεγόμενοι real money επενδυτές με μακροπρόθεσμη στρατηγική κάλυψαν το 85,8% των προσφορών, ενώ το ποσοστό των hedge funds, που θεωρούνται κερδοσκοπικές δυνάμεις στην αγορά περιορίστηκε στο 12,8%.

Πιο αναλυτικά το 48,7% των αγοραστών του ομολόγου ήταν διαχειριστές κεφαλαίων (fund managers), το 29,8% τράπεζες και το 7,3% ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικά ταμεία.

Όσον αφορά στην κατανομή με βάση την χώρα προέλευσης, το 27,1% των επενδυτών ήταν από την Βρετανία, το 13,3% από την Γαλλία, ιταλικά funds κάλυψαν το 9,1% της έκδοσης και το 7,2% καλύφθηκε από Γερμανία/Αυστρία/Ελβετία. Μερίδιο 8% εξασφάλισαν οι επενδυτές από τις σκανδιναβικές χώρες. Το 4,4% ήταν από την υπόλοιπη Ευρώπη και ένα 15,5%, όπως προαναφέρθηκε, από την Ελλάδα.

Να σημειωθεί πως χωρίς να αθροίζονται τα χθεσινά 3 δισ. ευρώ, το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου κινείται κοντά στα 38 δισ. ευρώ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αρνιακός στο Newsbomb.gr για κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πού θα χιονίσει - Κρύο διαρκείας για μια εβδομάδα

Κακοκαιρία «Ελπίδα» - Προειδοποιεί ο Αρναούτογλου: Πολλά χρόνια είχα να δω μια τέτοια χιονο-εξέλιξη

Συνελήφθη ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για παραβίαση δικαστικής απόφασης