ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γρίφοι για το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας

Γρίφοι για το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας

Σε αναζήτηση το ταχύτερο δυνατό εναλλακτικών πηγών προμήθειας αργού πετρελαίου βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η χώρα.

Το γεγονός ότι το Ιράν διέκοψε τις ροές προς την Ελλάδα, αποτέλεσε διπλό χτύπημα.

Το πρώτο έχει να κάνει με τις ποσότητες τις οποίες προμηθεύονταν τα ελληνικά διυλιστήρια από την Τεχεράνη. Κάλυπταν πάνω από το 30% των αναγκών της χώρας.

Το δεύτερο έχει να κάνει με τον τρόπο πληρωμής τους. Το Ιράν εξακολουθούσε ακόμα και τώρα να κάνει πολύ καλές πιστώσεις στην Ελλάδα, εν αντιθέσει με όλες τις υπόλοιπες προμηθεύτριες χώρες. Παρόλα αυτά, η Αθήνα, επειδή διέβλεπε ότι οι εξελίξεις οδεύουν προς αυτό το σημείο, είχε φροντίσει από τις αρχές του χρόνου να κάνει δύο πράγματα και συγκεκριμένα: 1) να διασφαλίσει αποθέματα τουλάχιστον ενός 6μήνου, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της χώρας, για κάθε ενδεχόμενο και 2) να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές προμήθειας αργού.

Το πρώτο project, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ολοκληρωθεί κατά τρόπο επιτυχημένο.

Τα αποθέματα έχουν δημιουργηθεί και περιμένουν. Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο, προς το παρόν, είναι άγνωστο τι συμφωνίες έχουν γίνει και με ποιους όρους.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η χώρα, στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιχειρεί να διασφαλίσει όσο το δυνατόν ευκολότερη πρόσβαση σε νέες «δεξαμενές».

Το πρόβλημα ωστόσο παραμένει και αφορά στη ρευστότητα. Κι αυτό γιατί κανείς σήμερα δεν δέχεται να πιστώσει την χώρα, όπως κάνει με άλλες, τρίτες, χώρες.

Όπερ σημαίνει μια νέα «αιμορραγία», η οποία είναι άγνωστο πόσο μπορεί να στοιχίσει στα δημόσια οικονομικά, τα οποία βρίσκονται στη γνωστή πολύ άσχημη κατάσταση.