ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στίγκλιτς: Η Ελλάδα χρειάζεται προοπτική ανάπτυξης

Στίγκλιτς: Η Ελλάδα χρειάζεται προοπτική ανάπτυξης

Μάταιη χαρακτηρίζει τη ακολουθούμενη πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη ο Αμερικανός οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτς, προειδοποιώντας για ένα νέο κύμα ύφεσης.

Ο πρώην επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung», επεσήμανε για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου: «Οι πολιτικοί επικεντρώθηκαν στο να πιέσουν τη νότια Ευρώπη να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεις. Τα δημοκρατικά καθεστώτα όμως, μπορούν να αντέξουν μόνο ένα περιορισμένο φάσμα περικοπών χωρίς να διακρίνουν επιτυχή αποτελέσματα».

Επίσης, εκτίμησε ότι θα αποτύχει το σχέδιο που προωθούν οι Βρυξέλλες για ακόμη σκληρότερα μέτρα. «Αυτή η τακτική θα αποτύχει. Δεν υπάρχει κανένα παράδειγμα παγκοσμίως που να δείχνει ότι οι μειώσεις μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών βοηθούν μία ασθενή χώρα να ανακάμψει».

Ο Γιόζεφ Στίγκλιτς υπογράμμισε ότι «χώρες, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία χρειάζονται αξιόπιστη προοπτική ανάπτυξης», εκτιμώντας ότι «οι πολιτικοί γνωρίζουν ότι δεν έχουν κάνει τίποτα για να βελτιώσουν την κατάσταση».

Αναφορικά με το κούρεμα του ελληνικού χρέους είπε ότι θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερο και θεώρησε λανθασμένη την επιλογή άμεσης παροχής δανείων προκρίνοντας ως ορθή τη λύση της αναδιάρθρωσης.

Κλείνοντας, επεσήμανε ότι η κρίση έδειξε πως το μοντέλο του καπιταλισμού των χρηματαγορών δεν λειτουργεί. «Ο πλούτος κατανέμεται άνισα. Τα περισσότερα πηγαίνουν στην κορυφή, στη βάση μένουν λίγα. Πρέπει να αναλογιστούμε τι είδους οικονομία θέλουμε», κατέληξε ο Γιόζεφ Στίγκλιτς.