ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΦΚΑ: Συμμετοχή λογιστών και δικηγόρων στην έκδοση επικουρικών συντάξεων

Συμμετοχή λογιστών και δικηγόρων στην έκδοση επικουρικών συντάξεων
Συμμετοχή λογιστών και δικηγόρων στην έκδοση επικουρικών συντάξεων
INTIME

Σύντομα αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή των πιστοποιημένων ιδιωτών λογιστών και δικηγόρων στην έκδοση και των επικουρικών συντάξεων, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να μειωθεί ο χρόνος αναμονής που σήμερα φτάνει τους 12 μήνες από την απονομή της κύριας. 

Τις επόμενες εβδομάδες ο ΕΦΚΑ θα ξεκινήσει νέο κύκλο εκπαίδευσης δικηγόρων και λογιστών για την επικουρική ασφάλιση, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου κύκλου εκπαίδευσης για την έκδοση συντάξεων κύριας ασφάλισης με τη συμμετοχή 1.200 λογιστών και δικηγόρων, δίνοντας ταυτόχρονα σε περισσότερους από 2.000 λογιστές και δικηγόρους που απέτυχαν να δώσουν εκ νέου εξετάσεις. Υπενθυμίζεται πως ήδη 333 πιστοποιημένοι έχουν ενταχθεί στη διαδικασία απονομής συντάξεων, όμως μέχρι τώρα δεν έχει εκδοθεί σημαντικός αριθμός συντάξεων.

Αυτή τη στιγμή, οι απονομές των επικουρικών πραγματοποιούνται με αργούς ρυθμούς (περίπου 7.500 τον μήνα), καθώς όλο το βάρος των αρμοδίων Διευθύνσεων απονομών του ΕΦΚΑ έχει πέσει στην εκκαθάριση του στοκ των κύριων συντάξεων για το οποίο πιέζουν οι θεσμοί. Οι αιτήσεις για τη λήψη επικουρικής σύνταξης ξεπερνούν τις 100.000, εκ των οποίων οι 90.000 είναι ληξιπρόθεσμες, καθώς η αίτηση έχει υποβληθεί πριν από διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΦΚΑ παρέχει πλέον τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση συνταξιοδότησης για τη λήψη επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος, με στόχο τη μείωση της ταλαιπωρίας τους αλλά και τον δραστικό περιορισμό της καθυστέρησης στην έκδοσή τους.

Μάλιστα, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν όταν υποβάλουν ηλεκτρονικά το αίτημα για λήψη της κύριας σύνταξης, την ίδια ημέρα να υποβάλουν και το ηλεκτρονικό αίτημα για την επικουρική, και σύντομα αυτό θα συμβεί και για το εφάπαξ, χωρίς να απαιτείται να μεταβούν οι ίδιοι στις κατά τόπους οργανικές μονάδες δύο και τρεις φορές για την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Η ηλεκτρονική αίτηση αφορά χιλιάδες ασφαλισμένους αλλά όχι όλους. Προς το παρόν καλύπτει όλα τα τέως Ταμεία του ιδιωτικού τομέα και αναμένεται να ακολουθήσει και ο δημόσιος τομέας.

Επισημαίνεται ότι για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Αίτηση επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος» o χρήστης εισέρχεται είτε μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr είτε μέσω του διαδικτυακού τόπου του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr) και ακολουθεί τη διαδρομή: Ηλεκτρονικές υπηρεσίες = Συνταξιούχοι = Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης (https://www.efka.gov.gr/el/syntaxioychoi/aitisi).