ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην περιοχή των 36.000 δολαρίων κινείται το Bitcoin

Στην περιοχή των 37.000 δολαρίων κινείται το Bitcoin
Στην περιοχή των 37.000 δολαρίων κινείται το Bitcoin
Pixabay

Στην περιοχή των 37.000 δολαρίων κινείται το Bitcoin, στον απόηχο των ανακοινώσεων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για τη νομισματική σύσφιξη.

Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο σε κεφαλαιοποίηση τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 36.227 δολάρια, καταγράφοντας πτώση 3,44%.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ άφησε να εννοηθεί χθες ότι θα προχωρήσει τον Μάρτιο σε αύξηση επιτοκίων για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, η Fed ανέφερε ότι μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από το επίπεδο του 0 με 0,25% που βρίσκονται σήμερα θα είναι πιθανότατα σύντομα κατάλληλη.

«Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται αρκετά πάνω από το 2% και μια ισχυρή αγορά εργασίας, η επιτροπή FOMC έκρινε ότι θα είναι σύντομα κατάλληλη μια αύξηση των επιτοκίων» τονίζεται στην ανακοίνωση. Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι οι έκτακτες αγορές ομολόγων θα ολοκληρωθούν στις αρχές Μαρτίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Fed απέσυρε από την ανακοίνωση ότι η επίτευξη του στόχου της πλήρους απασχόλησης αποτελεί προϋπόθεση για την αύξηση των επιτοκίων, μια φράση που υπήρχε σε κάθε ανακοινωθέν από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, η Fed σημείωσε πως αναμένει ότι η διαδικασία συρρίκνωσης του ισολογισμού θα ξεκινήσει μετά την έναρξη των αυξήσεων επιτοκίων.

H Fed προσανατολίζεται προς μια αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Μαρτίου, εφόσον οι συνθήκες είναι κατάλληλες, τόνισε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε μάλιστα η κεντρική τράπεζα να αυξάνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση.

«Έχουμε τα μάτια μας στραμμένα στα ρίσκα, ειδικά με όσα συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο» υπογράμμισε ο κ. Πάουελ κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης.

«Αναμένουμε κάποια αποδυνάμωση της οικονομίας από την Όμικρον, αλλά πιστεύουμε ότι θα είναι προσωρινή και πιστεύουμε ότι η υποκείμενη ισχύς της οικονομίας θα εκδηλωθεί αρκετά γρήγορα μετά από αυτό» πρόσθεσε.

Η συσχέτιση των crypto με τις μετοχές ενισχύθηκε τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στην προοπτική σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ. Οι παράλληλες κινήσεις του Bitcoin με τον Nasdaq 100 και τον S&P 500 έφτασαν σε ιστορικό υψηλό αυτόν τον μήνα, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη ότι ένα από τα πιο ευμετάβλητα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία του κόσμου θα μπορούσε να γίνει πιο προβλέψιμο στο μέλλον.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων