ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα μετά τις ανακοινώσεις της Fed

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρίσκονται τα ελληνικά ομόλογα
Σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρίσκονται τα ελληνικά ομόλογα
AP Photo/Petros Giannakouris

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρίσκονται τα ελληνικά ομόλογα και τα ομόλογα της ευρωζώνης στον απόηχο των ανακοινώσεων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ για αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου αρχής γενομένης από τον Μάρτιο.

Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου αυξήθηκε σήμερα από το 1,683%, στο 1,734%, ενώ η απόδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου σημείωσε άνοδο από το 0,739%, στο 0,823%.

Το spread, ήτοι η διαφορά του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου με το γερμανικό ομόλογο, διαμορφώνεται στις 174 μονάδες βάσης.

H Fed προσανατολίζεται προς μια αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Μαρτίου, εφόσον οι συνθήκες είναι κατάλληλες, τόνισε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε μάλιστα η κεντρική τράπεζα να αυξάνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση.

«Έχουμε τα μάτια μας στραμμένα στα ρίσκα, ειδικά με όσα συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο» υπογράμμισε ο Πάουελ κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης.

«Αναμένουμε κάποια αποδυνάμωση της οικονομίας από την Όμικρον, αλλά πιστεύουμε ότι θα είναι προσωρινή και πιστεύουμε ότι η υποκείμενη ισχύς της οικονομίας θα εκδηλωθεί αρκετά γρήγορα μετά από αυτό» πρόσθεσε.