ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώθηκε η πιστωτική επέκταση το Δεκέμβριο

Μειώθηκε η πιστωτική επέκταση το Δεκέμβριο
INTIME

«Φρέναρε» ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας το Δεκέμβριο και διαμορφώθηκε σε 10,1%, από 12,2% το Νοέμβριο.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 1,602 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2021, έναντι θετικής καθαρής ροής 1,6 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Το Δεκέμβριο του 2021, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε σε 1,3% από 1,1% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 1,8 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 470 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Δεκέμβριο του 2021, ήταν θετική κατά 1,8 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 538 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 4,3% από 4,0% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) αυξήθηκε σε 3,8% από 3,2% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 1,5 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 437 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκε σε 10,1% από 13,1% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 287 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 101 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Το Δεκέμβριο του 2021, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 88 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 7 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους αυξήθηκε σε 2,0% από 1,5% τον προηγούμενο μήνα.

Αρνητική κατά 107 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Δεκέμβριο του 2021, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 76 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -2,4% από -2,3% τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση, το Δεκέμβριο του 2021, ήταν αρνητική κατά 33,4 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1,1 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε σε 33,4% από 43,3% τον προηγούμενο μήνα.