ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Nέες προκλήσεις στο ασφαλιστικό – Οι κρίσιμοι 96 μήνες που ακολουθούν

Αντιμέτωπο με νέες προκλήσεις το ασφαλιστικό
Αντιμέτωπο με νέες προκλήσεις το ασφαλιστικό
INTIME

Σε οκτώ χρόνια από σήμερα η Ελλάδα θα έχει πάρει από την Ιταλία μια ανεπιθύμητη πρωτιά, ήτοι θα είναι η πιο γερασμένη χώρα της Ευρώπης. Και αυτή η εξέλιξη θα έχει μεγάλη επίπτωση στο ασφαλιστικό μας σύστημα, καθώς αυτό έχει δομηθεί με την παραδοχή ότι για κάθε 4 εργαζομένους θα υπάρχει ένας συνταξιούχος. Η σημερινή επίσημη εικόνα της σχέσης απασχολούμενων συνταξιούχων δείχνει ότι σε κάθε συνταξιούχο αντιστοιχούν 1,5 εργαζόμενοι, ενώ πριν από δεκαπέντε χρόνια η σχέση αυτή ήταν κοντά στο ένας συνταξιούχος προς δύο εργαζομένους.

Την εξέλιξη αυτή καταγράφει και πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία εκτιμά ότι εξαιτίας της επιδείνωσης των στοιχείων του δημογραφικού προβλήματος η χώρα μας θα υποχρεωθεί σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά σχεδόν 1,5 χρόνο έως το 2035 και κατά συνολικά 2,8 χρόνια έως το 2050.

Αναμφίβολα τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα. Έως το 2050 θα διπλασιαστεί ο αριθμός των συνταξιούχων που αντιστοιχεί σε κάθε 100 εργαζομένους. Δηλαδή, ενώ το 1990 η αναλογία ήταν 22,9 άτομα άνω των 65 ετών ανά 100 εργαζομένους, το 2020 η αναλογία βρέθηκε στο 37,8 και το 2050 θα φτάσει στο 75.

Εφόσον δεν επιλυθεί το οξύτατο εθνικό δημογραφικό πρόβλημα κατά το έτος 2070, κάθε ένα άτομο ηλικίας άνω των 65 ετών θα αντιστοιχεί σε ένα άτομο σε ηλικία εργασίας, δηλαδή οικονομικά ενεργό.

Σύμφωνα με μελέτη των πανεπιστημιακών Ρομπόλη και Μπέτση, το 2070 το εργατικό δυναμικό θα μειωθεί σε σχέση με το 2020 κατά 31%, ενώ οι συνταξιούχοι θα αυξηθούν κατά 13% σε σχέση με το 2020.

Η εν λόγω μελέτη για το δημογραφικό εκτιμά ότι το προσδόκιμο ζωής θα αυξάνεται μέχρι το 2065. Στην περίπτωση αυτή το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης εκτιμάται ότι θα επιβαρυνθεί κατά 49,4 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, για τη χρηματοδότηση της επιβάρυνσης, εξαιτίας της αύξησης του προσδόκιμου, θα πρέπει να βρεθούν επιπλέον πρόσθετοι πόροι ύψους 0,5% του ΑΕΠ. Διαφορετικά θα απαιτηθούν σκληρά μέτρα, όπως η μείωση των συντάξεων κατά 30%, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 73 έτη έως το 2060, καθώς και αύξηση των εισφορών.

Όλα αυτά θα αποκαλυφθούν σε 96 μήνες, οπότε η Ελλάδα θα λάβει τον τίτλο της πλέον γερασμένης χώρας της Γηραιάς Ηπείρου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.