ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Suisse Secrets: Διαρροή 18.000 λογαριασμών της Credit Suisse αποκαλύπτει εγκληματίες και πολιτικούς

Ο τεράστιος θησαυρός των τραπεζικών δεδομένων διέρρευσε από ανώνυμο πληροφοριοδότη στη γερμανική εφη
Ο τεράστιος θησαυρός των τραπεζικών δεδομένων διέρρευσε από ανώνυμο πληροφοριοδότη στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung
OCCRP

Στη δημοσιοποίηση μιας τεράστιας διαρροής δεδομένων από την ελβετική τράπεζα Credit Suisse, προχώρησαν συντονισμένα σήμερα μια σειρά από διεθνή ΜΜΕ και το Δίκτυο Έρευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (OCCRP), αποκαλύπτοντας τον κρυμμένο πλούτο πελατών της τράπεζας που εμπλέκονται σε βασανιστήρια, διακίνηση ναρκωτικών, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, διαφθορά και σε άλλα σοβαρά εγκλήματα.

Ο τεράστιος θησαυρός των τραπεζικών δεδομένων διέρρευσε από ανώνυμο πληροφοριοδότη στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Περιλαμβάνει λεπτομέρειες 18.000 λογαριασμών που συνδέονται με 30.000 πελάτες της Credit Suisse σε όλο τον κόσμο, με τον αθροιστικό πλούτο τους να ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα.

Η διαρροή έρχεται να αναδείξει τις διαρκείς και εκτεταμένες αποτυχίες της Credit Suisse, να αντιμετωπίσει το ξέπλυμα εκ μέρους αμφίβολων πελατών της και να σταματήσει τη ροή παράνομων κεφαλαίων. Όπως αποδεικνύεται, η Credit Suisse επανειλημμένα, είτε άνοιξε είτε διατηρούσε τραπεζικούς λογαριασμούς, για σειρά πελατών υψηλού κινδύνου σε όλο τον κόσμο.

Στους εγκληματίες που ξέπλυναν χρήματα μέσω της ελβετικής τράπεζας περιλαμβάνονται ένας εμπλεκόμενος σε εμπόριο ανθρώπων από τις Φιλιππίνες, ένα αφεντικό του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ που φυλακίστηκε για δωροδοκία, ένας δισεκατομμυριούχος που διέταξε τη δολοφονία της φίλης του μιας Λιβανέζας ποπ σταρ, στελέχη που λεηλάτησαν την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας, καθώς και διεφθαρμένοι πολιτικοί από την Αίγυπτο μέχρι την Ουκρανία.

Σε σχέση με την Ελλάδα, σε αυτή τη φάση της έρευνας, δεν φέρεται να έχει προκύψει κάποιο όνομα εμπλεκόμενου σε μη σύννομές πράξεις.

Είναι ενδεικτικό πως από τα στοιχεία προκύπτει πως ένας λογαριασμός ιδιοκτησίας του Βατικανού χρησιμοποιήθηκε για να δαπανηθούν 350 εκατ. ευρώ σε μια αμφιλεγόμενη επένδυση σε ακίνητα στο Λονδίνο που σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας συνεχιζόμενης ποινικής δίκης.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα η Credit Suisse δήλωσε ότι οι αυστηροί νόμοι περί τραπεζικού απορρήτου της Ελβετίας την εμποδίζουν να σχολιάσει υποθέσεις που σχετίζονται με μεμονωμένους πελάτες.

«Η Credit Suisse απορρίπτει σθεναρά τους ισχυρισμούς και τα συμπεράσματα σχετικά με τις υποτιθέμενες επιχειρηματικές πρακτικές της τράπεζας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της, υποστηρίζοντας ότι τα θέματα που αποκαλύφθηκαν από τους δημοσιογράφους βασίζονται σε «επιλεκτικές πληροφορίες».

Η τράπεζα είπε επίσης ότι σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιες υποθέσεις χρονολογούνται σε εποχές που «οι νόμοι, οι πρακτικές και οι προσδοκίες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ήταν πολύ διαφορετικές από εκεί που βρίσκονται σήμερα».