ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανελέητο σφυροκόπημα στα διεθνή χρηματιστήρια – Ράλι για το πετρέλαιο

Ανελέητο σφυροκόπημα στα διεθνή χρηματιστήρια – Ράλι για το πετρέλαιο

Ανελέητο είναι στο σφυροκόπημα στα διεθνή χρηματιστήρια, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στην Ευρώπη οι αγορές πραγματοποιούν βουτιά περί το 4%, ενώ ισχυρές είναι οι πιέσεις και στη Wall Street. Sell off στο ελληνικό χρηματιστήριο με το Γενικό Δείκτη να κατακρημνίζεται πάνω από 6%.

Ο δείκτης «φόβου» VIX, ο οποίος μετράει τη μεταβλητότητα στον S&P 500, εκτινάχτηκε στις 37 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους.

Εικόνα κατάρρευσης στο χρηματιστήριο της Μόσχας που έφτασε να χάνει πάνω από 40%, με αποτέλεσμα να κάνουν φτερά περίπου 250 δισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία. Ο δείκτης Moex (σε ρούβλια) και ο δείκτης RTSΙ (σε δολάρια) υποχωρούσαν τις μεσημεριανές ώρες πάνω από 30%.

Οι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics για τις ΗΠΑ, Κάθι Μπόσταντσιτς ανέφερε πως «το χειρότερο δυνατό σενάριο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πέρα από τις αποσχιστικές περιοχές είναι ένα σοκ για τις αγορές μετοχών και πετρελαίου. Η πτώση μπορεί να έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία που στη συνέχεια θα περιόριζε σημαντικά την αμερικανική οικονομική δραστηριότητα».

Tην ίδια ώρα οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύονται στην περιοχή των 100 δολαρίων. Το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 8,5% στα 100 δολ. το βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο τύπου Brent ενισχύεται 8% στα 101,79 δολ. το βαρέλι.

Aναφορικά με το φυσικό αέριο κατέγραψε σήμερα ιλιγγιώδη άνοδο 41% στην πλατφόρμα TTF της Ολλανδίας στα 126 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Σημειώνεται πως από τη γερμανική κυβέρνηση ανακοινώθηκε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις διαταραχής των προμηθειών ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.

Μάλιστα ξεκαθαρίσθηκε πως η χώρα θα προσπαθήσει να αναπληρώσει επαρκώς τα αποθέματα φυσικού αερίου ενόψει του επόμενου χειμώνα. Ωστόσο, οι δηλώσεις αυτές δεν ήταν αρκετές για να ανασχέσουν το ράλι στη τιμή του φυσικού αερίου, καθώς οι αγορές φοβούνται πως η τροφοδοσία της ΕΕ με ρωσικό φυσικό αέριο θα διαταραχθεί αργά ή γρήγορα από τις εκατέρωθεν εμπορικές κυρώσεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

LIVE Blog: Δραματικές ώρες στην Ουκρανία - Όλες οι τελευταίες εξελίξεις