ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 20%, από 9,5% αύξησε τα επιτόκια του ρουβλιού η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας

Στο 20%, από 9,5% αύξησε τα επιτόκια του ρουβλιού η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας
AP

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας σχεδόν διπλασίασε το βασικό επιτόκιο της χώρας από 9,5% σε 20%, καθώς το ρούβλι έφτασε σε χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου το πρωί της Δευτέρας, ήτοι στα 119,5 ρούβλια ανά δολάριο.

Στον απόηχο των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας το ρούβλι κατακρημνίσθηκε και βρέθηκε να χάνει έως και το 30% της αξίας του. Αυτό οδήγησε στην παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας , η οποία προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων. Προσωρινά το ρούβλι σταθεροποιήθηκε στα 100 ρούβλια ανά δολάριο, παραμένοντας υποτιμημένο κατά 20% σε σχέση με το κλείσιμο της προηγουμένης Παρασκευής.

Κατά την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας η αύξηση των επιτοκίων «έχει σχεδιαστεί για να αντισταθμίσει τον αυξημένο κίνδυνο υποτίμησης του ρουβλιού και για την αναχαίτηση του πληθωρισμού».

Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι θα απελευθερώσει 733 δισ.ρούβλια (8,78 δισ. δολάρια) σε αποθεματικά τοπικών τραπεζών για να ενισχύσει τη ρευστότητα.

Να σημειωθεί πως οι επενδυτές κατέχουν ομόλογα περίπου 250 δισ. δολαρίων που έχουν εκδοθεί από ρωσικές εταιρείες και οι διαχειριστές κεφαλαίων εξετάζουν εξονυχιστικά τους τίτλους αυτούς μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία.

Ενώ περίπου τα μισά εξ αυτών των ομολόγων είναι εκπεφρασμένα σε ρούβλι, υπάρχουν επίσης 92 δισ. ομολόγων σε δολάρια και 14,1 δισ. σε ευρώ.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom PJSC και οι θυγατρικές του έχουν σε εκκρεμότητα χρεόγραφα περισσότερα από 30 δισ. δολάρια, καθιστώντας τον όμιλο τον μεγαλύτερο τέτοιο δανειολήπτη.